Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cameron: Britanski narod ne smije okrenuti leđa Evropi

David Cameron

Britanski premijer David Cameron izrazio je nadu da će pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU biti što konstruktivniji, te istakao kako britanski narod “ne smije okrenuti leđa Evropi”, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ove zemlje su naši susjedi, prijatelji, saveznici i partneri”, izjavio je Cameron po dolasku na samit EU u Bruxellesu gdje će izvijestiti evropske lidere o rezultatu referenduma kojim su britanski birači u četvrtak izglasali izlazak iz EU.

“Iskreno se nadam da ćemo uspostaviti najbolji mogući odnos u smislu trgovinske saradnje i sigurnosti, jer je to dobro i za nas i za njih”, rekao je Cameron.

Cameron je ranije signalizirao da se na današnjem samitu neće pozvati na Član 50 Lisabonskog sporazuma, čime bi trebalo da zvanično počne istupanje Velike Britanije iz Unije.

Britanski premijer je u petak, nekoliko sati poslije objavljivanja rezultata referenduma na kojem su Britanci glasali za izlazak svoje zemlje iz EU, najavio da će podnijeti ostavku koja će na snagu stupiti u oktobru, ocijenivši da je najbolje da postupak istupanja iz Unije započne nova vlada.

Evropski parlament pozvao je danas Britaniju da što prije započne proces izlaska iz EU.

“Volja građana mora biti potpuno poštovana, počev od aktiviranja člana 50 što prije”, navodi se u rezoluciji koju su danas usvojili poslanici EP na vanrednoj sednici.

Za rezoluciju glasalo je 395, protiv 200, dok je 71 poslanik bio uzdržan.