Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cameron: Neće biti drugog referenduma o napuštanju EU

David Cameron

Velika Britanija neće održati drugo glasanje o članstvu u Evropskoj uniji, ukoliko javnost odabere da napusti EU na referendumu do kraja 2017. godine, rekao je jedan pomoćnik premijera Davida Camerona, prenosi portal Euractiv.

Neki u taboru pristalica za napuštanje EU, poput Dominica Cummingsa, predložili su da ukoliko Britanija odabere ovu odluku, to može koristiti kao način da se dobije više koncesija iz Brisela prije drugog referenduma, ili glas za napuštanje.

Britanski mediji su izvijestili da gradonačelnik Londona Boris Johnson možda budući kandidat za vodstvo Cameronovih konzervativaca, podržava ideju duplog referenduma.

– Premijer je jasno rekao da se to neće dogoditi. Od samog početka je naglasio da će ovo biti izravna odluka za ili protiv i to je tačno ono što će i biti. Napustiti znači napustiti – odgovorio je Reutersu putem e-maila ovaj pomoćnik.

– Nije vjerovatno pretpostaviti da će većina britanske javnosti glasati za napuštanje EU, a da će onda vlada Velike Britanije zanemariti glasače i ponovo pregovarati da ostane – dodao je.

Cameron je obećao da će ponovo pregovarati o pitanju britanskog odnosa s Evropskom unijom prije glasanja, ali mnogi zvaničnici širom EU su izrazili negodovanje povodom toga što London tek treba izraziti određene prijedloge.

Premijerov pomoćnik je rekao da ostalih 27 članica Evropske unije neće odobriti druge pregovore s državom koja je već odlučila napustiti.