Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cavusoglu: EU ćemo uputiti naš posljednji prijedlog

Mevlut Cavusoglu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Antaliji kako će njegova zemlja nakon referenduma 16. aprila uputiti svoj posljednji prijedlog Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nakon 16. aprila Evropskoj uniji ćemo upititi naš posljednji prijedlog. Razgovarat ćemo o tome kako ćemo nastaviti naš proces u narednom periodu. Mi želimo s EU riješiti problem viza. Moramo dobiti bezvizni režim. To je dio našeg posljednjeg sporazuma koji smo potpisali”, kazao je Cavusoglu u Antaliji.

Osvrnuo se i na kiparsko pitanje, te kazao kako Turska ulaže iskrene napore za rješavanje ovog pitanja.

“Posebno u periodu izbora vidimo da s druge strane nema ozbiljnih napora. Smatramo pogrešnim jednostrane korake grčke strane kada su u pitanju rezerve prirodnog gasa i nafte oko Kipra. Obzirom da i pored naših upozorenja nisu napravljeni koraci nazad, uslijedit će određeni koraci Turske”, rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je najavio je posjetu turske delegacije Moskvi naredne sedmice, na čelu sa zamjenikom premijera Mehmetom Simsekom.

“Sjest ćemo i razgovarati s ruskim kolegama, nadamo se dogovoru kojim ćemo ukloniti sve prepreke koje su ispred nas”, naglasio je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu.