Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čolak i Tadić na sjednici Asocijacije evropskih senata

del_dn_asocijacija_evr_senata

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak i njegov zamjenik Ognjen Tadić učestvuju na 18. sjednici Asocijacije evropskih senata, koja je danas počela na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Delegacije, koje čine rukovodstva i predstavnici 15 evropskih senata, pozdravili su uime domaćina predsjednik Državnog sveta Republike Slovenije Mitja Bervar i predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Milan Brglez.

Učesnici dvodnevnog sastanka, u okviru prve sesije, raspravljali su o potrebi i mogućnostima uspostavljanja dvodomnog parlamenta Evropske unije (EU). Mišljenja i stavove o inicijativi za formiranje Evropskog senata iznijeli su predsjednik Državnog sveta Republike Slovenije Mitja Bervar, predsjednik Senata Republike Češke Milan Štech, kao i predsjednica Senata Holandije Ankie Broekers – Knol.

U okviru rasprave o toj temi ocijenjeno je da uvođenje dvodomnog evropskog parlamenta ima više dobrih nego loših strana, budući da bi dvodomni parlamentarni sistem bio, kako je rečeno, put ka tješnjoj vezi institucija i građana. Uvođenje dvodomnog parlamenta dalo bi bitan doprinos efikasnijem funkcionisanju institucija EU i formiranju dobrih politika u interesu građana, naglašeno je tokom rasprave u kojoj su rukovodstva i predstavnici senata evropskih zemalja pozvani da u narednom periodu intenziviraju saradnju i razmjenu mišljenja i stavove na tu temu.

Tokom sutrašnjeg nastavka konferencije očekuje se rasprava o reformama evropskih senata, u okviru koje će se učesnicima obratiti i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, saopćeno je iz PSBiH.