Da bi BiH napredovala na evropskom putu mora usvajati EU standarde

tonino-picula

Na prvom sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine (PS) BiH i Evropskog parlamenta, koji je održan jučer i danas u Sarajevu, razgovarano je o nekoliko vrlo važnih tema koje su aktuelne i za BiH i za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Kazao je to predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović na današnjoj pres-konferenciji, dodajući da je razgovarano o finansijama, stanju u vezi s pitanjem izbjeglica, o pitanju međusobne suradnje u regiji, pitanjima ljudskih prava…

– Važna pitanja koja su bila također razmatra su poslovnik o radu ovog parlamentarnog odbora, jer moramo imati pravila našega rada. Nakon toga smo trebali završiti današnji dan našim razmišljanjima o temama o kojima smo razgovarali dva dana i temama koje su aktuelne, a nisu bile na dnevnom redu – naveo je Lovrinović.

Istaknuo je da tokom zasjedanja, s obzirom na specifičnosti u kojima se nalazi bh. delegacija, nisu dokraja definirali pitanje glasanja u Parlamentarnom odboru kada je riječ o donošenju odluka, preporuka.

– Zbog toga što nismo bili u stanju da nađemo optimalno rješenje sukladno našim pozicijama, izostale su preporuke – kazao je Lovrinović.

Naveo je kako je siguran da i dalje postoji volja da se ide dalje u implementiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula je zahvalio sugovornicima u BiH koji su se proteklih dana “potrudili da nam iznesu svoja viđenja i da na neki način obogate našu predodžbu o tome što je BiH danas kao zemlja koja je potpisala SSP s EU, koji je stupio na snagu 1. lipnja ove godine, ali koji je trebao jučer i danas, ta vrsta kontakta i suradnje, dobiti svoju parlamentarnu dimenziju“.

– Ne mogu reći da smo uspjeli, smatram da smo pokušali. Kretali smo se u okviru koji je zadan – naveo je Picula.

Istaknuo je da zajednički odbor za stabilizaciju i pridruživanje postoji i oni djeluju između Evropskog parlamenta i cijelog niza zemalja koje imaju kandidacijski status ili su aspirantice za članstvo u EU.

– Očekivali smo da ćemo danas u Sarajevu i taj dio posla privesti kraju, kako bismo mogli pred novinare izaći s usvojenim preporukama iz kojih bi se vidjeli pogledi na BiH, kako nas iz Evropskog parlamenta tako i samih bh. zastupnika. Međutim, to nismo uspjeli napraviti. Zapelo je na nečemu na čemu nije trebalo zapeti, to je poslovnik o radu. Pokazala se činjenica da smo mi u salu u kojoj smo dva dana bili, unijeli prevelike političke razlike – ocijenio je Picula.

Dodao je da politički zaoštravati raspravu o rutinskom dokumentu kakav je poslovnik o radu “sigurno ima svoje razloge i neku pozadinu“.

Po njegovim riječima, pokušao je amandmanom naći tačku susreta između pokušaja da se unese u zajednički poslovnik o radu, praktički, poslovnik po kojem se ravna Odbor za evropske poslove i integracije bh. skupštine i onoga što je uobičajeno da stoji kao formulacija u takvom poslovniku, međutim nisu uspjeli.

– Nažalost, poslovnik o radu nismo mogli usvojiti što nas je onemogućilo da dokraja konzumiramo dnevni red i da priđemo raspravi o preporukama. To nas očito čeka u razdoblju koje dolazi, komunkacija između dva parlamenta sigurno neće stati – poručio je Picula, te dodao da imaju obavezu da pripreme idući sastanak zajedničkog odbora, u junu iduće godine.

Podsjetio je da je Evropska unija prije godinu dana otvorila novi pristup BiH, što ukratko znači naglašavanje socijalnih i ekonomskih pitanja da bi zemlja počela gospodarski napredovati na zadovoljstvo svojih građana. Neka pitanja su stavljena sa strane.

– Nadam se da ćemo otvoriti i ozbiljnu raspravu kakva su nam realna očekivanja, da li je ovo jedna vrsta događaja koji nas mora, na neki način, uznemiriti i ovakve događaje pripremati pažljivije, možda s više osjećaja za realnost, ili ignorirati stvarnost. Ja sam za to da se suočimo sa stvarnošću. BiH je zemlja koja konačno ima ugovor s EU koji je na neki način i obvezuje. Volio bih da svijest o tome da je jedina opcija za budućnost BiH evropska, bude ravnopravnije prisutna u svim segmentima bh. društva – istaknuo je Picula.

Naglasio je da kontakti s EU ne mogu biti jednosmjerni, “ne može Sarajevo, Banja Luka, Mostar, slušati Brisel“.

– Ko to kaže taj falsificira ambicije EU. Ta komunikacija mora biti dvosmjerna, mora se čuti kakve realne potrebe ima jedna zemlja i na koji način EU može pomoći. Međutim, jednako tako, BiH da bi napredovala na svom evropskom putu mora usvajati i evropske standarde i ono što je uobičajeno u zemljama članicama i odnosima između njih – naglasio je Picula.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, naveo je da se na internetu može naći svaki od osam poslovnika o radu koji su doneseni u komunikaciji Evropskog parlamenta i drugih zemalja kandidatkinja.

– U dlaku postoji isto rješenje kako se odlučuje. Dakle, jedna odluka se smatra prihvaćenom ukoliko se o njoj pozitivno izjasni većina jednog i drugog dijela izaslanstva. To smo htjeli primijeniti i ovdje, međutim, nije išlo. Nama se sugeriralo da promijenimo tu odredbu na način da prihvatimo način kako se glasa u bh. parlamentu – kazao je Picula.

Istaknuo je da je to presedan koji nisu mogli prihvatiti, ali su ostavili “potpuno na slobodu bh. strani, dijelu našeg zajedničkog izaslanstva, da organizira izjašnjavanje o temama kako god ono želi, da se odvoji vrijeme uoči glasanja itd.“.

– Međutim, to nije bilo dovoljno, tražilo se da naprosto preslikamo poslovnik ili način potrage za kvalificiranom većinom u proceduri odlučivanja zajedničkog tijela gdje je jedna strana Evropski parlament. To je nama nedopustivo. Nažalost, mislim i ponavljam, kompromis koji sam ponudio i koji je bio podržan, ne samo od kolega iz Evropskog parlamenta, nego i dijela bh. delegacije, nije prošao – naveo je Picula.

Njegov prijedlog je bio da svaka delegacija, neovisno da li je riječ o Evropskom parlamentu ili bh. izaslanstvu, može uoči izjašnjavanja dobiti dodatno vrijeme da bi organizirala izjašnjavanje o nekoj temi, a na sastanku da se odlučuje kao što odlučuje svih osam ostalih zajedničkih parlamentarnih odbora.

Govoreći o posljedicama nepostizanja dogovora o poslovnika, Picula ističe da nisu mogli pristupiti izradi preporuka gdje bi se dala ocjena političko-gospodarskog stanja u BiH, dodajući da se bez poslovnika ne može raditi.

Nakon što su Lovrinović i Picula okončali pres-konferenciju, novinarima se obratio i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić koji je kazao da je zadovoljan time što “imamo nakon svega jedan otvoren dijalog o svim ovim pitanjima“.

– Izuzetno sam ponosan na način na koji smo mi koji predstavljamo Parlamentarnu skupštinu BiH branili integritet PSBiH kao jednog od instrumenata za praćenje rada po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u kome je BiH jedna strana, a druga strana EU sa svojim članicama. U tom smislu, bilo kakav banalan odnos prema pitanjima odlučivanja ne stoji – kazao je Tadić.