Dačić: CEI je most između članica EU i kandidata

dacic

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić obraćajući se na godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova država članica Centralnoevropske inicijative koji se održava u Ohridu, rekao je da je glavni strateški cilj CEI u potpunosti u saglasnosti sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, javlja Anadolu Agency.

“Proaktivan pristup Srbije razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i rezultati dijaloga sa predstavnicima Prištine i važne političke odluke koje je donijela Vlada Srbije, prepoznati su i od strane Evropske unije“, rekao je Dačić i dodao da se to prepoznavanje posebno ogleda u odluci Evropskog savjeta da otvori pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Dačić je ponovio da je strateški cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji te da u tom smislu, Srbiji predstoji složen i zahtjevan reformski period.

“Zajednički je interes svih nas u regionu Zapadnog Balkana sprovođenje uspješnih reformi s ciljem da se uspostave efikasni ekonomski sistemi, što će omogućiti podizanje životnog standarda i sveopšteg kvaliteta života. To, naravno, nije moguće bez infrastrukturnog povezivanja na nivou regiona.“

Navodeći da je CEI jedna od najstarijih regionalnih inicijativa na evropskom kontinentu, koja danas okuplja 18 država, Dačić je rekao da ova regionalna inicijativa može ostvariti značajnu dodatnu vrijednost u procesu povezivanja evropskih makro regiona.

“Možemo slobodno reći da CEI predstavlja most između zemalja članica Evropske unije i onih zemalja kandidata i aspiranata koje svoje članstvo u Evropskoj uniji još uvijek nisu ostvarile. Pripadnost ovoj regionalnoj inicijativi, koja predstavlja okvir za unapređenje regionalne saradnje i bržu evropsku integraciju, za Srbiju je veoma značajno, naročito u svjetlu pregovora o pristupanju EU“, naveo je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je kazao i da su četiri godine nakon predsedavanja Srbije CEI, brojni predlozi za koje se Srbija aktivno zalagala uveliko zaživjeli u praksi, a među njima je posebno istakao okončanje procedure za dobijanje statusa posmatrača CEI u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, formiranje CEI mreža nevladinih organizacija te jačanje poslovne dimenzije CEI.