Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Pozivamo EU da se humanije odnosni prema izbjeglicama

izbjeglice123

Srbija ne može da plaća cijenu nepostojanja zajedničke politike EU za rešavanje migrantske krize, neće se pridruživati antimigratornim politikama, ali sa druge strane nije u stanju da sama iznese čitav ovaj problem, istakao je prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, javlja Anadolu Agency (AA).

Dačić je naveo da je prema današnjim podacima više od 120 hiljada ljudi uhvaćeno u prelazu, odnosno da je prešlo preko teritorije Srbije, da je od toga 108 hiljada najavilo da će tražiti azil, ali da je samo 500 stotina i zatražilo azil, što pokazuje da ne žele da ostanu u Srbiji.

Upitan da li je Srbija spremna da bude centar za azilante ukoliko se to od nje bude tražilo, Dačić je rekao da o tome nije razgovarano

On je rekao da je čuo danas neke izjave koje dolaze iz EU i od pojedinih zemalja, pa čak i od nekadašnjih predsjednika, koje kažu “da bi sve izbjeglice trebalo satjerati praktično u Srbiju“, i ocijenio da to jasno ukazuje da u Evropi jača desnica koja koristi ovaj problem, te da “Srbija poziva EU da donese zajedničku platformu za rješavanje migrantske krize“.

“Evropska unija ćuti prema izjavama koje isključivo potiču jedno antimigratorno raspoloženje i stavlja Srbiju u jako neugodan položaj. I Makedonija je najavila da razmišlja o podizanju zida, u ovom slučaju prema EU. Kako ste čuli od premijera Vučića, mi se ponosimo time što imamo civilazicijski odnos prema izbjeglicama i migrantima“, rekao je Dačić.

On je naveo da je Srbija podsjetila EU da joj je ostalo i rješavanje pitanja izbjeglica iz prošlih ratova na Balkanu, 44 hiljade njih, od čega su 33 hiljade iz Hrvatske, 11 hiljada iz BiH i 220 hiljada interno raseljenih lica sa Kosova.

“Ali i pored toga, Srbija je pokazala svoj civilizacijski odnos prema ljudima koji nisu krivi za svoj položaj, koji se ne nalaze u tranzitu preko naše zemlje zbog bilo kakvih kriminalnih radnji ili terorizma, već traže put ka boljem životu. Vlada Srbije neće tolerisati ni desničarske, ni šovinističke izjave koje dolaze i koje se mogu čuti često i u našem okruženju“, navodi Dačić.

dacic1234

Odgovarajući na pitanje šta će Srbija učiniti ukoliko Mađarska počne sa vraćanjem izbeglica od 15. septembra, kao što je najavljeno, Dačić je rekao da se Srbija nalazi ukliještena između grupe zemalja koje čine EU i Schengenski prostor, te da će se vidjeti kako će se sve to odražavati.

“Mi negativno gledamo na sve te poteze, zato što se ne može kriza migranata prelomiti na Srbiji, Makedoniji ili nekoj drugoj zemlji Zapadnog Balkana. Srbija se neće pridruživati antimigratornim politikama, ali sa druge strane nije u stanju da sama iznese čitav ovaj problem, od tehničkih kapaciteta, pa do finansijskih problema sa kojima se suočavamo. Do sada smo pokazali veoma visok nivo organizovanosti, političke tolerancije i međunacionalne tolerancije i tolerancije prema izbjeglicama i to će biti politika Vlade Srbije i dalje“, istakao je prvi potpredsjednik Vlade Srbije.

Upitan da li je Srbija spremna da bude centar za azilante ukoliko se to od nje bude tražilo, Dačić je rekao da o tome nije razgovarano, niti je sa Vladom o toj temi neko razgovarao.

“Te ideje postoje, ne sa naše strane, već od EU. Bilo bi dobro da se ti centri izgrade u EU kada već oni hoće da idu tamo. Ja ne kažem da mi ne želimo da imamo korektan odnos prema izbjeglicama, samo pri donošenju takvih odluka morate imati na umu mnoge faktore, pa i one geostrateške i geopolitičke“, naveo je Dačić.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije naglasio je da “žele da budu konstruktivni i da ne gledaju na te ljude kao na nužno zlo, nego da im pomognemo”.

“Mi pozivamo EU da se humanije ponaša prema izbjeglicama, onako kako se Srbija prema njima ponaša“, naveo je Dačić.

Naveo je da će 1,7 miliona eura koje su Srbija i Makedonija dobile za rješavanje migrantske krize biti utrošeno u skladu sa planovima EU, za pomoć migrantima, od hrane, pa do smještaja i svega ostalog što je potrebno.