Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan Preda: Današnja odluka EU čvrsto stavlja BiH na evropski put

cristian dan preda11

Brzina kojom će Bosna i Hercegovina proći kroz “proces mišljenja” koji počinje danas, zavisiće u potpunosti od njene vlasti, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda nakon što je Vijeće Evropske unije u utorak pozvalo Evropsku komisiju (EK) da započne s procesom izrade mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Toplo pozdravljam ovu dugoočekivanu odluku koja BiH čvrsto stavlja na evropski put. U isto vrijeme, moram napomenuti da zeleno svjetlo od Vijeća dolazi sedam mjeseci nakon formalnog podnošenja zahtjeva za članstvo, sedam mjeseci tokom kojih su odluke o preostalim uslovima, neophodnih da Vijeće preispita zahtjev, teško donesene zbog političkih nesuglasica u BiH”, kazao je Dan Preda.

Izvjestilac EP za BiH je izrazio nadu da će EK brzo reagovati na zahtjev Vijeća i da će poslati upitnik što je prije moguće, tako da vlasti u BiH mogu početi s pripremama odgovora.

“Odgovoriti na upitnik je složen i zahtjevan zadatak koji će zahtijevati mnogo napora, ozbiljnosti i predanost. Brzina kojom će BiH proći kroz proces mišljenja, koji počinje danas, zavisiće u potpunosti od njene vlasti, a dosadašnja iskustva proširenja EU pokazuju da put od upućivanja poziva EK da izradi svoje mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU do njegovog podnošenja, može trajati godinu dana ili duže. To će sve zavisiti od sposobnosti zemlje da pruži kvalitetne i koordinirane odgovore na upitnik Komisije, kao od napretka u vezi sa usvajanjem reformi koje zahtjeva članstvo u EU”, kazao je Dan Preda.

Napredak u razumnom roku i bez nepotrebnog odlaganja na putu do dobijanja statusa zemlje kandidata će biti moguć samo ako vlasti u BiH promijene svoje metode rada i naglase izgradnju konsenzusa i koordinacije oko neslaganja i ostvarivanja kratkoročnih političkih poena, ocijenio je izvjestilac EP za BiH.

“Današnja odluka Vijeća treba da bude poticaj da se s još više odlučnosti radi za dobrobit građana BiH”, poručio je Dan Preda.

Upitnik EK predstavlja zvanični dokument kojim EU procjenjuje spremnost države da započne proces pristupanja. Generalni direktorati EK pripremaju opsežni upitnik sa ciljem da se dobije slika o trenutnoj situaciji u državi ali i o tome na koji način će se rješavati određena pitanja u budućnosti. Upitnici koje su dobile države okruženja su sadržavali nekoliko hiljada veoma konkretnih i detaljnih pitanja, a imajući u vidu složenu strukturu vlasti u BiH, ona bi mogla očekivati veliki broj pitanja.

Kada se Upitnik dostavi državi podnosiocu zahtjeva, od nje se očekuje da u roku od par mjeseci dostavi odgovore u Bruxelles na engleskom jeziku. Odgovori treba da prezentuju usaglašane stavove po svim pitanjima kako bi država bila prepoznata kao kredibilan sagovornik EU.

Na osnovu dobijenih odgovora EK izrađuje mišljenje (avis) o tome da li je država spremna za status kandidata, kao i da li je spremna za sljedeću fazu – definiranje okvirnog datuma za početak pregovora o pristupanju, o čemu konsenzusom odlučuju sve države članice EU.

Na kraju, EK dostavlja mišljenje Vijeću EU, na osnovu kojeg Vijeće EU odobrava pozitivan avis. I konačno, Vijeće treba da potvrdi status kandidata i da odobri datum za početak pregovora.