Danska vratila izbjeglice u Njemačku

Danska je u utorak vratila izbjeglice pristigle iz Njemačke i očekuje se nastavak takve prakse, javlja Local pozivajući se na saopćenje policije.

“Ovo su ljudi koji ne traže azil (u Danskoj) i stoga su ovdje ilegalno. Oni su deportirani i na dvije godine im je zabranjen ulazak u zemlju,” navodi se u saopćenju.

“Prva grupa je bila brojna. Uslijedit će ih još nakon što njihovi slučajevi budu procesuirani,” dodaju iz policije koja je izbjeglice u Njemačku vratila autobusima.

Prema službenim podacima u Dansku je u nedjelju ušlo 800 imigranata, ali ih većina ne namjerava ostati i traži prolaz do Švedske koja je poznata po velikodušnoj politici prema tražiteljima azila i izbjeglicama nudi ponajviše novca.
Švedski dužnosnici su u utorak ohrabrili Dance da registriraju pridošlice.

“Danska je bogata zemlja i može zbrinuti izbjeglice. Prema postojećim pravilima imamo i priliku ujediniti porodice koje već imaju člana u Danskoj ili Švedskoj. Kako će Danska interpretirati ta pravila ostaje na Danskoj,” rekao je švedski ministar pravosuđa za DR.

Dok je Švedska širom otvorila vrata i ponudila stalno prebivalište svim tražiteljima azila iz Sirije, Danska je objavila oglase na deset jezika u kojima izbjeglice i ekonomske migrante obavještava o smanjenju socijalnih davanja.

Da su pojedine izbjeglice neobično izbirljive u odabiru destinacije svjedoči i jučerašnji protest u Lübecku koji su naširoko popratili njemački mediji. Tražitelji azila su tamo odbili smještaj u lokalnom prihvatilištu i zatražili da im se dopusti ulazak u Švedsku.