Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danski aktivisti spremni krijumčariti izbjeglice u Švedsku

danska-copenhagen

Danski aktivisti za zaštitu ljudskih prava izrazili spremnost da morskim putem krijumčare izbjeglice iz Danske u Švedsku nakon što je Švedska jučer donijela odluku o pojačanoj kontroli na granici između te dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka vlasti Švedske da zbog velikog vala izbjeglica nakon skoro pola stoljeća postave kontrole na granici sa Danskom naišla je na oštre kritike u Danskoj, a grupa aktivista pod nazivom „Milosrdni krijumčari ljudi“ je izrazila spremnost da čamcima tajno prevoze izbjeglice u Švedsku.

Članica te grupe Annika Holm Nielsen je za televiziju TV2 izjavila da su do sada izbjeglicama davali humanitarnu pomoć i pomagali im pri prelasku granice ka Švedskoj, a da su sada spremni da to rade i pomorskim putem ako se granice zatvore.

„Zbog toga što političari ne preuzimaju odgovornost, mi moramo tragati za različitim metodama pomaganja i zaštite izbjeglica“, poručila je Nielsen.

Prema aktuelnim zakonima u Švedskoj, krijumčari ljudima se kažnjavaju zatvorskom kaznom u trajanju do dvije godine. Švedska mornarica je već poduzela pojačane mjere sigurnosti u blizini mosta Oresund koji povezuje Kopenhagen i Malmo.

Prošle godine u Švedskoj je azil zatražilo 160.000 izbjeglica. Generalno gledano, Švedska je zemlja koja u omjeru sa brojem stanovnika zbrinjava najveći broj izbjeglica u Evropi.

Neposredno nakon što je Švedska uspostavila kontrole na granici sa Danskom, policija Danske je počela pojačano kontrolirati ulaske na granici iz Njemačke. Danski premijer Lars Lokke Rasmussen je kazao da je kontrola na njemačkoj granici neizbježna nakon pomenutog poteza švedske vlasti.