Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija BiH u Strazburu na konferenciji o borbi protiv cyber kriminala

delegacija-bih-strazbur

Trodnevna međunarodna konferencija “Saradnjom protiv cyber kriminala” organizirana u okviru bosanskohercegovačkog predsjedavanja Vijećem Evrope (VE), otvorena je danas u Strazburu.

Ovu važnu i odgovornu poziciju za BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH je, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH i VE, iskoristilo da ukaže na ovaj rastući sigurnosni izazov u svijetu te učestvuje u kreiranju planova zajedničkog djelovanja i borbe protiv ove vrste kriminala.

U delegaciji BiH, osim predstavnika Ministarstva sigurnosti, prisustvovao je i ambasador BiH u Strazburu Almir Šahović, koji se s generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjørnom Jaglandom obratio prisutnim na otvaranju konferencije.

U svjetlu rastućih prijetnji od visokotehnološkog kriminala, učesnici ovog skupa diskutirali su o spremnosti vlasti da osiguraju vladavinu prava u ovoj oblasti, kako bi zaštitili pojedince od kriminala i branili prava žrtava.

Istaknuto je da pojedini oblici cyber kriminala imaju izrazito štetan efekat po ekonomije i finansijski sistem zemalja te da je međusobno povjerenje i saradnja, ključ uspjeha u suprotstavljanju ovom sigurnosnom problemu.

Posebnu opasnost predstavlja zloupotreba interneta i društvenih mreža u cilju izazivanja svih oblika diskriminacije, netrpeljivosti i govora mržnje, te, u posljednje vrijeme, jako izraženog vrbovanja i poticanja na terorističke aktivnosti.

Također je istaknuto da se u vrhu liste prioriteta mora naći zaštita djece, kao najosjetljivije kategorije društva, od seksualnog nasilja putem interneta.

Tokom obraćanja, naglašeno je da za BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti i policijske agencije u BiH, borba protiv cyber kriminala predstavlja i jedan od sigurnosnih prioriteta na putu ka evroatlantskim integracijama.

Tokom naredna dva dana razgovarat će se o unapređenju međunarodne saradnje, prikupljanju elektronskih dokaza, zaštiti žrtava cyber kriminala te radikalizaciji putem interneta. To će biti prilika za razmjenu iskustava i najboljih praksi, u cilju odgovora na ove izazove i borbu protiv cyber kriminala, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.