Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija EU u BiH predstavila Program EU za razvoj i zapošljavanje (FOTO)

20160317_2_14805659_6379723_Web

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH predstavila je danas u Sarajevu novi Program EU za lokalni razvoj i zapošljavanje vrijedan 19 miliona eura s ciljem poboljšanja životnog standarda, pružanja prilika za zapošljavanje i poboljšanje kvaliteta života građana u područjima sa velikim procentom izbjeglica, povratnika i interno raseljenih lica te u područjima koja su u maju 2014. godine bila pogođena poplavama, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat je predstavljen u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, a pristunima su se se obratili šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Lars-Gunnar Wigemark

Lars-Gunnar Wigemark

Partnerske organizacije koje će provoditi tri projekta u okviru Programa, GIZ, ILO i UNDP, predstavile su svoje aktivnosti na realizaciji tih projekta, te će u naredne tri godine, kako je najavljeno, raditi na poboljšanju životnog standarda, stvaranju mogućnosti za zapošljavanje i poboljšanju socijalne inkluzije.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark istakao je kako se ovaj projekat oslanja na Program EU za oporavak od poplava, koji je, prema rezultatima objavljenim u februaru, pozitivno uticao na život više od 610.000 ljudi ugroženih poplavama u BiH.

“Mislim da smo naučili izuzetno važne lekcije tokom provedbe Programa za oporavak od poplava i to prvenstveno u smislu podrške koja se treba pružiti malim i srednjim preduzećima. Mala i srednja preduzeća su ta koja će ponovo pokrenuti aktivnosti na tržištu rada i osigurati zapošljavanje u lokalnim zajednicama“, izjavio je Wigermark.

Kako je kazao, suština programa je omogućiti otvaranje više radnih mjesta, osigurati kvalitetnija radna mjesta u lokalnim zajednicama koje su bile teško pogođene poplavama od prije dvije godine, ali također i na područjima koja imaju interno raseljena lica, izbjeglice i druge ugrožene kategorije stanovništva.

Zahira Virani, zamjenica rezidentnog koordinatora UNDP-a u BiH, koji je jedan od partnera u okviru Programa, kazala kako će UNDP konkretnije raditi na komponenti koja se tiče lokalnog integrisanog razvoja, i da će se u okviru tih aktivnosti osloniti na, kako je kazala, uspješna iskustva i rezultate ostvarene Programom za oporavak od poplava.

Zahira Virani

Zahira Virani

“Planiramo aktivnosti na području 20 lokalnih samouprava, koje će se odabrati na osnovu konkurentnog javnog poziva. Također, predviđena je podrška za 30 malih i srednjih preduzeća, kako bi održali i otvorili nova radna mjesta. Trenutačna vrijednost komponente koju mi provodimo je 6,6 miliona eura. Međutim, očekujemo finansijski doprinos lokalnih samouprava, entitetskih i drugih razina, vlasti ovom postojećem iznosu kao što je to bio slučaj i praksa na ranijim inicijativama”, rekla je Virani.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je u avgustu 2014, a završio je 29. februara ove godine. U okviru tog Programa u BiH su obnovljene kuće za više od 16.240 ljudi, obnovljeno je i opremljeno 156 škola, 12 obdaništa, šest zdravstvenih ustanova, četiri centra za socijalni rad, tri opštinske zgrade, 114 puteva i mostova i 31 objekat za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, čime su prvobitni ciljevi premašeni za 20 odsto.