Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diplomatske tenzije zbog migranata: Austrija opozvala ambasadora iz Mađarske

Foreign Affairs Council Meeting in Luxembourg

Austrija je oštro reagirala na odluku vlasti Mađarske o suspenziji Sporazuma iz Dablina koji regulira nadležnosti članica Evropske unije u vezi sa migrantima zbog čega je opozvala svog ambasadora iz Budimpešte, javlja Anadolu Agency (AA).

Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je opoziv ambasadoru u Mađarskoj Michaelu Zimmermanu.

Uporedo s tim, austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz je telefonom razgovarao sa mađarskim kolegom Peterom Szijjartom i poručio mu da Beč neće tolerirati suspenziju temeljnih principa u vezi sa azilantima i naglasio da je to neprihvatljiv čin.

Kurz je pozvao vlasti Mađarske da opozovu suspenziju Sporazuma iz Dablina i poručio da će u suprotnom to izroditi “negativne posljedice”.

Sporazum iz Dublina predviđa da članice EU vraćaju ilegalne migrante u zemlju u kojoj su ušli u Uniju i da ta članica bude nadležna za procesuiranje njihovih zahtjeva za azil.

Azilanti u EU najčešće ulaze preko Italije i Mađarske, a Mađarska je nedavno objavila da neće nazad primati azilante koji su preko nje ušli u Austriju i druge zemlje Unije, a da će na granici sa Srbijom podići visoki zid kako bi spriječila val ilegalnih migranata iz tog pravca.