Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đukanović: Ne mislimo da treba klečati i moliti da se otvore vrata EU

milo djukanovic333

Evropska perspektiva na Zapadnom Balkanu danas je zamagljenija nego na početku novog vijeka, a Crna Gora nije država koja inferiorno gleda na partnerstvo s EU, poručio je danas u Budvi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. On je poručio da ne misli da treba klečati i moliti da se otvore vrata EU, već da je Evropa zajednička odgovornost, javlja Anadolu Agency (AA).

Đukanović je u svom govoru na 2BS Forumu, koji se održava u Budvi, govoreći o Zapadnom Balkanu, kazao da je za Zapadni Balkan integracija isto što i stabilnost.

„Ukoliko želimo stabilnost Zapadnog Balkana, nepokolebljivo moramo nastaviti integracije, a integracija je podrazumijevajuća. Integracija je povratak balkanskih zemalja evropskom civilizacionom i kulturnom krugu. Nažalost, sve zemlje Zapadnog Balkana su predug dio svoje istorije provele van tog kruga, na neki način, prkoseći tom pravcu evropske integracije i posljedice su više nego očigledne. Posljedice su na dubokoj zaostalosti standarda na kome žive danas građani Zapadnog Balkana“, kazao je Đukanović.

Govoreći o činjenici da je posljednjih godina došlo do pada povjerenja u EU i da je sve više euroskeptika, Đukanović je kazao da su tri razloga za takvu pojavu. To su priča o zamoru od proširenja, ali i nedovoljno ulaganje na području Zapadnog Balkana. Đukanović je kao treći razlog naveo miješanje trećih strana.

„Danas je evropska perspektiva na Zapadnom Balkanu zamagljenija nego na početku novog vijeka. Mislim da ne bismo smjeli dozvoliti da ovakav opis stanja bude alibi za smjer kretanja. Mislim da u Crnoj Gori, ali i u regiji imamo iskustva sa alternativama koje nam se nude. To su iluzije sa kojima imamo veoma loša iskustva. Zbog toga smo uvjereni da je jedini ispravni put evropska i evroatlantska integracija. Taj strateški put mora biti podržan sa svih strana“, istakao je Đukanović.

Poručio je da ne spada u ljude, a da ni Crna Gora Gora nije takva država koja inferiorno gleda na partnerstvo s EU.

„Ne mislim da trebamo klečati i moliti da se otvore vrata EU. Ne, mi vidimo Evropu kao zajedničku odgovornost. Mi smo spremni da preuzmemo odgovornost za stabilnost i dalji napredak Evrope. Dakle, ne govorim kao neko ko sa Balkana moli, već kao Evropljanin koji ima svoje viđenje kako je moguće unaprijediti uslove u Evropi“, kazao je Đukanović.