Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodijeljena prva regionalna nagrada EU za istraživačko novinarstvo

zurnal-nagrada

Prva regionalna nagrada za istraživačko novinarstvo, Nagrada Evropske unije (EU) za istraživačko priče, ovaj put o temi zloupotreba vlasti i kršenje temeljnih prava, korupcija i organizirani kriminal, objavljenih na TV, radio, štampanim i online medijima u Bosni i Hercegovini u 2014. godini, dodijeljena je danas u Sarajevu.

Prvu nagradu za najbolju istraživačku priču 2014. godine dobili su novinari magazina “Žurnal” Branka Mrkić- Radević i Dalibor Tanić za film “Povratak” iz serijala “Afera”, koji govori o načinima na koje je bh. vlast otimala novac povratnika.

– Ova nagrada znači mnogo u profesionalnom smislu, ali predstavlja i obavezu i motiv da i dalje profesionalno obavljam posao novinara, jer sa sobom nosi odgovornost – kazala je Mrkić- Radević.

Drugoplasirana je Mirjana Popović iz Centra za istraživačko novinarstvo BiH (CINBiH), koja je nagrađena za priču “Naknada za smještaj u vlastitom stanu”, u kojoj su obrađeni slučajevi zloupotrebe ministarskih povlastica na plaćeni smještaj.

Treću nagradu dobili su Aladin Abdagić i Mubarek Asani, također iz CIN-a, za TV dokumentarac “Policajci i(ili) kriminalci“” u kojem su istražili umiješanost šefa policije Unsko-sanskog kantona i drugih službenika u organizirani kriminal.

Nagrade su dodijelili zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi i direktor “Media Centra” Boro Kontić.

Na ovogodišnji poziv, koji je u BiH bio otvoren od 24. marta do 23. aprila 2015. godine, prijavljeno je 49 priča.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo dodjeljuje se u svakoj od sedam zemalja kandidata za EU: BiH, Albaniji, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj, za istraživačke priče objavljene u 2014., 2015. i 2016. godini.