Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dok izbjeglice gladuju, političari zbijaju šale u Evropskom parlamentu

dastrtt

Član Evropskog parlamenta sa maskom njemačke kancelarke Angele Merkel prekinuo je govor Jean-Claudea Junckera u Strasbourgu.

Predsjedavajući Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da Evrpska unija u narednoj sedmici mora donijeti konačnu odluku o zbrinjavanju 160.000 izbjeglica pristiglih sa Bliskog istoka.

Juncker se danas u Strasbourgu obratio Evropskom parlamentu i tom prilikom govorio o migrantskoj krizi u Evropi, poručivši da EU ne rukovodi krzom na efikasan način i da je kasno reagirala.

Juncker je u govoru nazvanom “stanje Unije” pozvao članice EU da ostave na stranu međusobna optuživanja i upozorio na nedostatak evropskog duha jedistva i zajedništva. Podsjetivši da je EU u maju trebala primiti 40.000 izbjeglica, Juncker je kazao da je situacija danas mnogo teža i da je sada riječ o znatno većem broju.

“Evropa mora biti ponosna na svoju stabilnost. Moramo biti ponosni, a ne bojati se toga što izbjeglice žele utočište naći upravo ovdje”, kazao je Juncker i dodao da bi sve članice trebale podjednako učestvovati u procesu zbrinjavanja izbjeglica.

U tom trenutku Gianluca Buonanno, italijanski političar, prekinuo je njegov govor noseći masku sa likom Angele Merkel sa zanimljivim natpisom.