Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Draghi: Populizam je oslabio evropske integracije

Mario Draghi

Širenje populističkih pokreta prijeti evropskim integracijama i naporima na nalaženju zajedničkog odgovora na imigraciju, sigurnosne i druge zajedničke brige, izjavio je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi u intervjuu objavljenom u srijedu.

U nekim od najoštrijih komentara o političkoj situaciji, Draghi je izjavio za španske novine El Pais da su najveće brige građana EU “imigracija, kontraterorističke sigurnosne mjere, odbrana i zaštita granica”.

– Svi ti nadnacionalni problemi zahtijevaju zajednički odgovor. Evropske integracije su primjeren odgovor, ali su oslabile u posljednje vrijeme, djelimično i zbog populističkih pokreta – dodao je.

Draghi nije imenovao konkretne stranke. Niz pokreta uzdrmali su, međutim, politički poredak, uključujući britanski UKIP koji je pomogao u pokretanju rasprave o Brexitu i francuski Nacionalni front koji želi vlastiti referendum o napuštanju EU.

Dok se izbori približavaju u Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji, tri zemlje s rastućim populističkim pokretima, povećan je rizik da bi vladajuće stranke mogle odvratiti pažnju od potrebnih strukturnih reformi, stavljajući teško breme na ECB da potakne rast.

Komentari predsjednika ECB-a o evropskim integracijama kao odgovoru na sigurnosne brige došli su u vrijeme dok se Evropska komisija priprema da predstavi svoj najveći plan u više od decenije na revitaliziranju vojne industrije vrijednu 96 milijardi eura novim zajedničkim istraživačkim fondom, prenosi Reuters.