Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EK: Hrvatska u ekonomskom uzletu

Hrvatska se nakon dugog vremena našla u grupi zemalja članica Europske unije koje bilježe veći privredni rast, a udaljava se i od grupe država gdje je veća stopa nezaposlenosti, javljaju hrvatski mediji.

Prema zimskim prognozama koje je danas objavila Europska komisija, u Hrvatskoj je rast iznad očekivanog, nezaposlenost će ove godine pasti na 10,2 posto a sljedeće ispod 10 posto.

Procjenjuje se da je BDP prošle godine rastao 2,8 posto dok bi ove godine trebao rasti za 3,1 posto, a sljedeće nešto manje. Glavni pokretač rasta je domaća potrošnja, piše Jutarnji list.

Ove su prognoze bolje su od ranijih, objavljenih početkom novembra prošle godine. Tada je Komisija projicirala rast hrvatske privrede za 2016. godinu na 2,6 posto, za 2017. 2,5 posto, a 2018. 2,4 posto, dok su sada prognoze znatno korigirane prema gore.

Po predviđenom privrednom rastu Hrvatska će ove godine biti među zemljama koje će bilježiti veći rast. Najveći je rast predviđen za Rumuniju 4,4 posto, zatim Maltu 4 posto, Luksemburg 3,8 posto, Mađarsku 3,5 posto, Poljsku 3,2 posto. U cijeloj EUI je predviđen rast od 1,8 posto a u euro zoni 1,6 posto.