Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erjavec: Proširenje na Zapadni Balkan je u interesu EU

erjavec

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je danas u Parizu, gdje se održava treći sastanak šefova država i vlada Zapadnog Balkana i Evropske unije da je proširenje u vitalnom i strateškom interesu EU, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Proširenje je u vitalnom i strateškom interesu EU. Perspektiva Zapadnog Balkana je unutar EU”, izjavio je Erjavec, objavilo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

Šef slovenske diplomantije je izjavio da “ukoliko želimo postići napredak i promjene, ključno je kako koristimo naše vrijeme između sastanaka”.

“Vladavina prava, povjerenje i pozitivna agenda za mlade u regionu Zapadnog Balkana te borba protiv terorizma su tri elementa koje je potrebno naglasiti u smislu političke i sigurnosne situacije u regiji, naglasio je Erjavec.

Čelnici šest zemalja Europske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana okupili su se u ponedjeljak u Parizu na trećem samitu Berlinskog procesa, koji je pokrenut prije dvije godine kako bi se zemlje jugoistočne Europe kroz regionalnu saradnju na konkretnim projektima približile Evropskoj uniji.