Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Estonija podržava proširenje: Budućnost zapadnog Balkana u EU

sven_mikser

Proširenje Evropske unije je strateško ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost Evrope, smatra ministar vanjskih poslova Estonije Sven Mikser. Estonija je početkom ovog mjeseca preuzela polugodišnje predsjedavanje Evropskom unijom, a Mikser je u autorskom tekstu objavljenom na internet stranici European Western Balkan pojasnio prioritete i odnos ove države prema širenju Unije i zapadnom Balkanu. Naveo je da je ovaj region jedan od ključnih za EU.

– Vjerujemo da države koje dijele i promoviraju iste vrijednosti i ispune kriterije moraju imati priliku da napreduju ka članstvu. Perspektiva članstva je jedna od najvažnijih alatki za promoviranje reformi i evropskih vrijednosti u državama koje su u procesu. Zajednički izazovi, kao što su migracije i borba protiv terorizma i organiziranog kriminala su pojačali potrebu za zajedničkim djelovanjem – navodi Mikser.

Kako ističe, ako se pogledaju karte, nema nikakve sumnje da je budućnost zapadnog Balkana u EU. Proširenje je najbolja reformska agenda za države ovog regiona, istaknuo je.

– Istina, proces priključenja je postao duži, ali sam uvjeren da će države Balkana nastaviti reforme i biti spremne kada i EU bude spremna za novo proširenje – naveo je.

Mikser je najavio da će tokom predsjedavanja Unijom tražiti konkretan napredak svake od država utemeljen na vladavini prava, demokratiji i dobrom ekonomskom upravljanju.

– Posebno ćemo pratiti implementaciju reformi, jer EU traži konkretne akcije. Unija zahtijeva, između ostalog, borbu protiv korupcije, poštivanje ljudskih prava i prava slobode izražavanja i medija – istaknuo je. EU je, kako poručuje Mikser, estonskom narodu pružila dugo očekivane slobode, putovanja, učenja, rada, trgovine i poslovanja s 27 država članica u kojima živi više od 500 miliona ljudi.