BiH putem sistema državne pomoći 2014. dobila 290 miliona KM

Delegacija EU u BiH

Na predstavljanju projekta “Uspostavljanje sistema državne pomoći” koji finansira Delegacija Evropske unije (EU) u BiH rečeno je da je BiH u 2014. godini dodijelila 290 miliona KM državne pomoći, te da je u toku priprema izvještaja za prošlu godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Implementacija projekta je počela 8. oktobra 2014. godine, a trajat će do 7. oktobra ove godine. Osnovni cilj projekta jeste ispunjavanje obaveza proisteklih iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u skladu s EU pravilima o konkurenciji i državnoj pomoći.

Cilj projekta je osigurati konkurentan i transparentan ekonomski prostor, veću kontrolu nad javnom potrošnjom i ispunjavanje obaveza iz međunarodnih ugovora koji sadrže odredbe o državnoj pomoći. Njegova vrijednost je oko 1,6 miliona eura koje je obezbijedila EU.

Partneri na provedbi projekta su njemačka organizacija za tehničku saradnju – GIZ, Eurecna i Djikic Consulting Services d.o.o.

Iz Delegacije EU su naveli da je državna pomoć izvor sredstava koje tržište ne nudi, odnosno finansijska sredstva pod povoljnim uslovima. Istakli su da su glavni korisnici projekta Vijeće za državnu pomoć BiH, organi za provođenje na sva četiri nivoa kao i davaoci državne pomoći.

“Nedovoljno je javnost upućena o materiji državna pomoć”, naglasili su iz Delegacije EU u BiH podsjetivši da je Zakon o sistemu državne pomoći usvojen u februaru 2012. godine i uređuje opće uslove za dodjelu, kontrolu dodjele i korištenja, odobravanje i povrat nezakonito dodijeljene državne pomoći i izvještavanje o državnoj pomoći s ciljem uspostavljanja i osiguranja konkurentnih tržišnih uslova.

Zakon također, utvrđuje nadležne organe za primjenu i provođenje njegovih odredbi u skladu sa pravilima o državnoj pomoći, a to su: Vijeće za državnu pomoć BiH i organi za sprovođenje koje predstavljaju vlade entiteta, Vijeće ministara BiH i Vlada Brčko distrikta.

U toku je izrada izvještaja o dodjeli državne pomoći za 2015. godinu, a danas je rečeno da je u 2014. godini BiH dodijelila 290 miliona KM državne pomoći.

“Da bi nešto bilo državna pomoć moraju se ispuniti četiri uslova i to da se radi o javnim sredstvima, da postoji selektivnost prilikom podjele tih sredstava, zatim da ta dodjela može uticati na konkurenciju i da ta intervencija može uticati na trgovinu sa EU”, napomenuli su iz Delegacije EU.