Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU i MMF će dodijeliti osam miliona eura bespovratnih sredstava jugoistočnoj Evropi

evropska komisija

Evropska komisija (EK) i Međunarodni monetarni fond (MMF) potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava od osam miliona eura za program jačanja kapaciteta u oblasti fiskalnih reformi u jugoistočnoj Evropi.

U Bosni i Hercegovini program ima za cilj doprinijeti modernizaciji sistema i procedura vezanih za upravljanje javnim finansijama i prihodima, s općim ciljem učinkovitijeg, predvidljivijeg i transparentnijeg upravljanja javnim sredstvima.

Za postizanje tih ciljeva program će financirati široki raspon aktivnosti tehničke pomoći u podršci reformama u tim oblastima. Program će se baviti individualnim potrebama reforme na različitim razinama vlasti u BiH.

Zamjenica generalnog direktora MMF-a Carla Grasso istakla je da su izuzetno zahvalni na podršci Evropske unije ovom programu, čiji korisnici uključuju Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Dodala je da je angažman MMF-a u tim zemljama od početka njihovog tranzicijskog procesa uključivao, između ostalog, značajan obim tehničke pomoći na javnim finansijama i upravljanju prihodima, iz samog sjedišta MMF-a, ali i putem njegovih savjetnika u regionu ili samim zemljama.

Povjerenik EK-a za politike susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn naglasio je da je bitno osigurati makroekonomsku stabilnost, unaprijediti transparentnost i učinkovitost u upravljanju javnim sredstvima i osigurati bolje usluge građanima, što je ujedno i preduvjet za održivi rast, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.