EU i Turska dogovorile načela ublažavanja migrantske krize

samit eu turska2222

EU i Turska dogovorile su glavne principe plana koji bi trebalo da ublaži migrantsku krizu na samitu u Briselu, ali je konačna odluka odložena.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je da će ‘neregularni migranti koji stižu u Grčku biti vraćenu u Tursku’, što bi trebalo da se odnosi na one koji ne ispunjavaju uslove za azil.

Turska želi da za svakog vraćenog sirijskog migranta EU prihvati sirijsku izbjeglicu, te traži i više pomoći i napredak u EU integracijama.

Razgovori o ovom planu biće nastavljeni prije sastanka EU, koji će biti održan 17. i 18. marta.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je da su lideri napravili predah u dogovorima i da se nada okončanju dogovora naredne sedmice.

On je rekao da se “napretkom u pregovorima šalje jasna poruka da su dani neregularne migracije u Evropu gotovi”.

U izjavi lideri EU podržali su dogovor koji uključuje:

– Povratak svih neregularnih migranata preko Turske na grčka ostrva o trošku EU

– Prihvatanje jednog Sirijca iz Turske u EU za svakog novog Sirijca kojeg Turska primi iz Grčke

– Ubrzanje planova da se državljanima Turske dozvoli putovanje u Evropu bez viza, sa ciljem da se vize ukunu do juna 2016.

– Ubrzavanje plaćanja 3 milijarde eura obećane u oktobru i donošenje odluke o dodatnoj pomoći Turskoj za savladavanje migrantske krize. Turska je navodno zatražila da se pomoć EU poveća na 6 milijardi eura.

– Pripreme za odluku o otvaranju novih poglavlja u pregovorima o turskom članstvu u EU

Na konferenciji za novinare nakon samita, turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je turska napravila “odvažnu odluku da prihvati sve neregularne ilegalne migrante” i da je odluka bazirana na pretpostavci da će za svakog Sirijca koji bude ponovo primljen u Tursku sa grčkih ostrva drugi Sirijac biti primljen u Evropu”.

Međutim, Davutoglu je rekao da je važno da dogovor bude postignut u paketu ida uključuje napredak u integracijama Turske u EU.

Evropa se suočava sa najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata. Većina migranata dolazi preko Turske, koja je već primila više od 2,7 miliona izbjeglica iz ratom zahvaćene susjedne Sirije.

EU je odlučna da zaustavi priliv izbjeglica na svojoj teritoriji zbog čega je ponudila novčanu pomoć Turskoj u iznosu od 3,3 milijarde dolara. Međutim, zvanična Ankara zahtijeva da ova suma bude dvostruko veća.

Lideri EU dogovorili su se u septembru da na zemlje članice rasporede 160.000 izbjeglica koliko ih je do tada stiglo u Grčku i Italiju. Do 3. marta u druge evropske zemlje prebačeno je manje od 700 ljudi.

U međuvremenu, više od 2.000 migranata, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana, i dalje dnevno ulazi iz Turske u Grčku.

Migranti koji stižu do Grčke nastoje da se domognu zapadne i sjeverne Evrope. Međutim, osam članica Šengena uvele su privremene granične kontrole.

Članice EU su podijeljene oko priliva izbjeglica. Čak i u Njemačkoj i Švedskoj koje su najotvorenije za njihov prijem ukazuju na nužnost ograničavanja migracija.