Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU i VE obilježavaju Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne

wigemark poljop (2)

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Ambasador Lars-Gunnar Wigemark i šef ureda Vijeća Evrope u Sarajevu ambasador Drahoslav Štefánek su, povodom Evropskog i Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, izrazili nedvosmisleno protivljenje upotrebi smrtne kazne u svim slučajevima i okolnostima.

Wigemark i Štefánek također su istakli da se BiH, kao punopravna članica Vijeća Evrope i potencijalna zemlja kandidatkinja za članstvo u EU, treba u potpunosti povinovati zabrani smrtne kazne kao ključnoj evropskoj vrijednosti u oblasti ljudskih prava.

U tom pogledu, podsjetili su na obavezu vlasti u Republici Srpskoj da zvanično ukinu Član 11. Ustava Republike Srpske čime bi se osigurala potpuna zabrana izvršenja smrtne kazne, kao simbol snažne predanosti vlasti zajedničkim evropskim vrijednostima.

Također, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i generalni sekretar Vijeća Europe Thorbjørn Jagland objavili su zajedničku izjavu pozdravljajući globalni trend ukidanja smrtne kazne.

Također su se obavezali da će nastaviti koristiti sva sredstva na raspolaganju kako bi se borili protiv mučenja i drugih teških kršenja ljudskih prava u vezi s primjenom i izvršenjem smrtne kazne, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.