Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU info centar: Dječijim radovima obilježava se Evropski dan klimatske diplomatije

climate diplomacy day

EU info centar u BiH organizuje izložbu dječijih radova povodom 17. juna „Evropskog dana klimatske diplomatije“. Riječ je o likovnim radovima kreiranim tokom radionice ekološke grafike koja je održana 1. juna u prostorijama EU info centra a realizirane u saradnji sa priznatom vizuelnom bh. umjetnicom Taidom Jašarević i učenicima iz Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ iz Sarajeva.

Otvaranju izložbe koja na simboličan način predstavlja dječiju perspektivu i osvrt na globalne klimatske promjene prisustvovaće Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars –Gunnar Wigemark, ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH, Christian Hellbach, kao i ambasadorica Republike Francuske u BiH, Claire Bodonyi.

Događaj će se održati u srijedu 17. juna u prostorijama EU info centra u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH (Skenderija 3a) u Sarajevu sa početkom u 17:30 sati.

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova 21. vijeka, te predstavljaju rizik za međunarodni prosperitet i sigurnost. Prvi njemačko-britansko-francuski “Dan klimatske diplomatije” održan je 9. septembra 2014. godine. Događaji održani toga dana u njemačkim, britanskim i francuskim predstavništvima u više od 30 zemalja naglasili su važnost partnerstva EU klimatske diplomatije, predstavili uspješne klimatske projekte i naglasili potrebu za trajnom klimatskom akcijom.

Ove godine EU će obilježiti “Dan evropske klimatske diplomatije” 17. juna 2015. godine događajima u evropskim glavnim gradovima i u predstavništvima u inostranstvu. Obilježavanjem ovog datuma nastoji se istaknuti pozitivna akcija koja je u toku širom svijeta u saradnji sa EU i njezinim državama članicama, te podstaći opsežna rasprava i zajednički odgovor na klimatske promjene.

EU info centar je projekat koji finansira Evropska unija i ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o Evropskoj uniji, njenim institucijama, politikama i programima, te o odnosima BiH i EU.