Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU jača napore u borbi protiv terorizma

belgija – brisel – terorizam

Ministri pravosuđa i sigurnosti zemalja Europske unije pozvali su u četvrtak na jačanje borbe protiv terorizma boljom međusobnom suradnjom, pojačanim istragama terorističkih mreža, registrom putnika u zračnom prometu, kontrolom na vanjskim granicama, suprotstavljanjem radikalizaciji te borbom protiv financiranja terorizma.

Ministri su na izvanrednom sastanku dva dana nakon terorističkih napada u Bruxellesu u kojima je ubijena 31 osoba u svojoj zajedničkoj izjavio pobrojali sve što treba napraviti na razini EU-a kako bi se pojačala kolektivna sposobnost za borbu protiv terorizma.

Ministri su istaknuli da hitno potrebno pojačati napore na istragama terorističkih mreža odgovornih za napade u Bruxellesu i Parizu te sličnih mreža.

Također traže da se već sljedeći mjesec usvoji i počne primjenjivati direktiva o registru putnika u zračnom prometu, da se hitno dovrši zakonodavstvo o borbi protiv terorizma, što uključuje sustavnu kontrolu na vanjskim granicama schengenskog prostora, kontrolu i posjedovanje vatrenog oružja, proširenje Europskog informacijskog sustava kaznenih registara (ECRIS) i na državljane trećih država. Traži se provedba akcijskog plana za borbu protiv financiranja terorizma, za borbu protiv krivotvorenja dokumenata i puna provedba postojećih pravila EU-a o kemikalijama koje služe za izradu eksplozivnih naprava te suradnja u borbi protiv terorizma između EU-a i Turske, zemalja sjeverne Afrike, Bliskog istoka i zapadnog Balkana.

Poruka je vrlo jasna, Europska unija je ujedinjena u borbi protiv terorizma, nećemo nikada pristati na ciljeve koje teroristi žele ostvariti. To su samo kukavice, koje na kukavički način žele ostvariti svoje ciljeve, a mi na to nikada nećemo pristati”, rekao je novinarima hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje koji je sudjelovao na sastanku.

Ministar je rekao da postoji suglasnost među svim zemljama članicama da se “prijeđe s riječi na djela i to vrlo brzo”.

Jednostavno moramo poduzeti ono što smo do sada dogovorili, kontrole naših vanjskih granica moraju biti jače i kvalitetnije. Naša suradnja u borbi protiv terorizma mora biti bolja, mora se poboljšati razmjena podataka, radikalizacija se mora sprječavati u svim oblicima, uključujući i zatvore, uspostavom sustava koji doprinose da se radikalizacija na vrijeme detektira i spriječi”, rekao je Šprlje, dodajući da Hrvatska ima dobar primjer detektiranja potencijalne radikalizacije kroz Centar za dijagnostiku gdje svi zatvorenici prolaze kontrolu i provjeru, između ostaloga, da li su skloni radikalizaciji.

Ministri su u zajedničkoj izjavi snažno osudili terorističke napade u Bruxellesu i izrazili zgražanje nad tim zlodjelima.

Belgijski ministri upoznali su svoje kolege o tome kako se suočavaju sa sadašnjom krizom te razmijenili mišljenje o lekcijama koje se mogu izvući iz načina na koji se izvode teroristički napadi i uspostavi terorističke mreže.

Ministri traže da nacionalne vlasti zadužene za promet i prometna poduzeća dijele informacije kako bi se procjene rizika mogle obavljati na učinkovit način i kako bi se prilagoditi mjere za potencijalne prijetnje u prometu.

Zemlje članice traže da se hitno i sustavno poboljša opskrba i interoperabilnost europskih i međunarodnih baza podataka u području sigurnosti, putovanja i migracija, korištenjem suvremene tehnologije uz zaštitu privatnosti.

Među zadaćama koje treba obaviti je i ubrzanje rada na razvoju europskog automatiziranog sustava za prepoznavanje otisaka prstiju integriranog u Schengenski informacijski sustav. Do lipnja ove godine treba napraviti konkretan i provediv plan za poboljšanje prikupljanja, provjeru i povezivanje informacija u području borbe protiv terorizma.

Zemlje članice trebaju nastaviti razvijati učinkovite mjere za sprječavanje radikalizacije i suprostavljanje retorici Daesha (Islamske države) kroz komunikacijske strategije. Europska komisija će pojačati suradnju s IT kompanijama na suprotstavljanju terorističkoj propagandi te do lipnja ove godine napraviti kodeks ponašanja protiv govora mržnje na internetu.