EU u fokusu

EU nastavlja podržavati rad Međunarodne komisije za nestale osobe

22/04/2016

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije Lars-Gunnar Wigemark i direktor Odjela za finansije i administraciju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Sanjiv Ray potpisali su ugovor o donaciji kojom će Evropska unija nastaviti podržavati rad ICMP-a u BiH.

Jednogodišnji ugovor vrijedan jedan milion eura omogućit će ICMP-u da pruža pomoć na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom kompleksnog procesa lociranja i identifikovanja nestalih osoba tokom sukoba iz 1990-tih.

– Evropska unija razumije ključnu potrebu za pronalaskom nestalih osoba u Bosni i Hercegovini – rekao je Wigemark.

Pronalazak nestalih osoba, kako je dodao, omogućava ostvarivanje prava porodica nestalih da saznaju sudbinu i lokaciju nestalih članova porodice i prava na pravdu. Trajan mir i pomirenje nije moguće postići bez vjerodostojnih i učinkovitih napora za pronalaskom nestalih osoba i dovođenjem odgovornih pred lice pravde ukoliko je moguće.

Šef Programa za zapadni Balkan Matthew Holliday kazao je da je donacija EU veoma značajna obzirom da je ICMP posvećen pružanju pomoći bh. vlastima u rješavanju slučajeva neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama, te davanju preporuka koje će rezultirati rješavanjem nekoliko stotina slučajeva.

– Vjerujemo da dalje aktivnosti mogu dovesti do značajnog broja novih identifikacija – rekao je Holliday.

Iako je, po njegovim riječima, veliki procenat od 30.000 nestalih osoba nađen, 8.000 porodica još traga za nestalima, te je to razlog zašto relevantne domaće agencije moraju ostati predostrožne u traženju nestalih. “Zahvalni smo na potpori koju nam pruža Evropska unija, a koja omogućava da ICMP-u pruži pomoć Bosni i Hercegovini i njenin građanima”.

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) nastoji osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikovanju osoba nestalih tokom sukoba, kršenja ljudskih prava, prirodnih katastrofa, organiziranog kriminala, migracija i drugih uzroka.

ICMP, također, podržava rad drugih organizacija, potiče javnost da se uključi i doprinese razvoju odgovarajućeg načina odavanja počasti nestalim osobama, saopćeno je iz ICMP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.