Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU program za mlade profesionalce iz zemalja zapadnog Balkana

evropska komisija

Evropska komisija i British Council objavili su poziv za apliciranje na “Program Evropske unije za mlade profesionalce na zapadnom Balkanu”. Radi se o pilot programu za regionalni trening i razmjenu mladih državnih službenika iz šest zemalja.

Na program se mogu prijaviti mladi profesionalci iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Kosova, Srbije i Albanije do 25. septembra.

Uspješnim kandidatima će biti ponuđena mogućnost da pohađaju intenzivnu trosedmičnu (petnaestodnevnu) obuku “Executive Certificate in Management and Public Policy” na Sciences Po u Parizu.

Predviđena je i druga faza programa kada će se dvije sedmice pohađati Regionalni program razmjene u cilju promoviranja regionalne saradnje kao elementa integracijskog procesa Evropske unije na nivou državne službe.

Za oba dijela programa, obuku i razmjenu, koji će se odvijati na engleskom jeziku, bit će odabrano do 30 učesnika, do pet iz svake zemlje, pojašnjeno je u saopćenju pristiglom iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Poziv je otvoren za državne službenike iz srednjeg upravljačkog kadra koji imaju između dvije i pet godina radnog iskustva, a uključeni su za izradu politike u uredima premijera, ministarstva finansija, planiranja i strateških odjela ministarstva vanjskih poslova i ministarstva za evropske integracije.