EU u fokusu

EU sa 715.000 eura pomogla obnovu zgrade pravosudnih institucija u Doboju

12/09/2017

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark danas je u Doboju otvorio zgradu pravosudnih institucija u kojoj su smješteni Okružno tužilaštvo, Okružni sud, Privredni okružni sud i Osnovni sud.

Za obnovu zgrade pravosudnih institucija u Doboju Evropska unija je izdvojila 715.000 eura.

Radovi na sanaciji zgrade pravosudnih institucija u Doboju, koja je teško oštećena u poplavama u maju 2014. godine, počeli su u julu 2016. godine, a završeni su u julu 2017. godine.

Wigemark je rekao da je ovaj projekt dio šireg paketa pomoći od 20 miliona eura koju EU daje BiH kako bi se sanirale zgrade sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, u okviru podrške jačanju vladavine prava u BiH.

-Adekvatni uslovi za rad pravosudnih institucija nužni su za vladavinu prava. To je vrlo važno za profesionalnost, nezavisnost i efikasnost bilo koje pravosudne institucije – kazao je šef Delegacije Evropske unije ističući da će ovaj objekt biti na korist i građanima Doboja.

Podsjetio je da je nedavno bio i u Bihaću, gdje su počeli radovi na novom objektu za pravosudne institucije, a ubrzo će biti okončani radovi i na sličnim objektima u Banjoj Luci.

Naglasio je da je važno da sve pravosudne institucije u BiH rade svoj posao na ostvarivanju pravde.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.