Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU se sprema da produži granične kontrole u Šengenu

schen

Evropska unija sprema se ove nedjelje da dozvoli članicama da produže graničnu kontrolu u zoni Šengena zbog migrantske krize i nedavnih terorističkih napada pošto je pet zemalja uputilo takav zahtjev.

Njemačka, Francuska, Austrija, Danska i Švedska uputile su pismo Evropskoj komisiji u kojem kažu da granična situacija ostaje “izuzetno nestabilna” i traže da im se produži pravo na graničnu kontrolu, javlja agencija AFP pozivajući se na neimenovane evropske izvore.

Na pitanje AFP-a kada će se odlučivati o ovom zahtjevu, jedna glasnogovornika EK-a je rekla da se “odluka sprema za srijedu”.

Evropski izvori navode da je Komisija spremna da odobri mjere u skladu s takozvanom “mapom puta” za ponovno uspostavljanje normalnog funkcionisanja Šengena “do kraja godine”.

Prošle godine je nekoliko zemalja Šengena ponovo uvelo granične kontrole zbog povećanog priliva migranata.

Pravila EU predviđaju da zemlje mogu ponovo da uvedu granične kontrole najduže dvije godine u periodima od po maksimalno šest mjeseci, u izuzetnim okolnostima kada su granice ugrožene.

Komisija je spremna da zaključi da je to slučaj na grčko-turskoj granici.

Pismo pet zemalja u koje je AFP imao uvid, kaže da je “značajan broj migranata još uvijek u Grčkoj i duž balkanske rute”.

Kako se dodaje, situacija je izuzetno nestabilna i teško predvidljiva, tako da centralnomediteranska ruta (od Sjeverne Afrike do Italije) ostaje još jedan izvor brige.

– S našeg stanovišta, ovo ugrožava funkcionisanje Šengena bez unutrašnjih graničnih kontrola i uopšte predstavlja ozbiljan rizik za javni poredak i sigurnost – kaže se u pismu.

Napadi u Parizu i Briselu, kako se navodi, pokazuju da će “terorističke grupe vjerovatno pokušati i iskoristiti nedostatke graničnih kontrola”.