EU sprema dodatni fond za pomoć izbjeglicama u Turskoj

evropska-komisija

Evropska komisija odobrila je aktiviranje dodatnog fonda u iznosu od tri milijarde eura za pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Komisije zadužen za migracije Dimitris Avramopoulos izjavio je danas u Briselu kako je Evropska unija shodno datim obećanjima krajem prošle godine potpisala sporazume o realizaciji prve tranše pomoći izbjeglicama od tri milijarde.

“EU se ponašala u skladu s datim obećanjima. Evropska komisija je danas aktivirala dodatni fond za drugu tranšu u iznosu od tri milijarde eura za pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj“, kazao je Avramopoulos.

Avramopoulos je također kazao kako će trećina druge tranše biti osigurana iz budžeta Unije, a kako će dvije trećine osigurati članice Unije.

Ističući kako je realiziranom prvom tranšom osigurano obrazovanje pola miliona sirijske djece i mjesečna primanja za 1,2 miliona sirijskih izbjeglica, Avramopoulos je kazao kako se ta praksa treba nastaviti.

“Saradnja Evropske unije s Turskom je veoma važna za rješavanje zajedničkih problema. Sporazum o rješavanju izbjegličke krize dao je pozitivne rezultate i EU i Turska ga trebaju nastaviti. Bilježimo napredak u odnosima i to je u obostranom interesu“, poručio je Avramopoulos.

Na samitu lidera Evropske unije i Turske u novembru 2015. godine zvanični Brisel je obećao da će do kraja 2017.godine osigurati tri milijarde eura za pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj. Naknadno je dogovoreno da EU osigura dodatnu tranšu u iznosu od također tri milijarde eura, a da sva ta sredstva budu utrošena u projekte pomoći sirijskim izbjeglicama u obrazovanju, infrastrukturi, zdravstvu i drugim oblastima.

Turska nerijetko optužuje Evropsku uniju za nedovoljno brzo slanje pomoći za izbjeglice koje su zbrinute u toj zemlji.

Najmanje 3,5 miliona izbjeglica zbrinuto je u Turskoj, a polovicu te populacije čine djeca. Kao zemlja sa najvećim brojem zbrinutih izbjeglica Turska je za potrebe te populacije utrošila blizu 30 milijardi dolara, uključujući i sredstva lokalnih vlasti i nevladinog sektora.

Novi samit lidera Turske i Evropske unije najavljen je za 26.mart u bugarskom gradu Verna, a Evropska komisija je aktivirala tranšu pomoći izbjeglicama svega dvije sedmice uoči tog skupa.