Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU sprema veliku operaciju, vojni brodovi su spremni

brod eu

Mjesec dana nakon strašne nesreće Evropska unija u ponedjeljak počinje pomorsku operaciju kako bi razbila djelatnost krijumčara koji zloupotrebljavaju nesreću izbjeglica spremnih na sve ne bi li se preko Sredozemnog mora domogli Evrope.

U ovoj dosad neviđenoj operaciji učestvovat će ratni brodovi i izviđački avioni evropskih vojski u moru ispred obale Libije koja je postala jedna od najvećih tranzitnih tačaka za imigrante koji žele u Evropu.

Ta misija zahtijeva pristanak Ujedinjenih naroda i zapravo će biti operativna tek u junu. No o njoj će u ponedjeljak formalno odlučivati 28 ministara vanjskih poslova EU-a nakon sjednice s ministrima odbrane.

EU koji optužuju za pasivnost, pa i ravnodušnost, pod pritiskom je dok se nastavljaju tragedije s izbjeglicama u Sredozemnome moru.

Nesreća koja je potresla cijelu Evropu i potaknula čelnike na djelovanje dogodila se u noći s 18. na 19. aprila. U njoj je život izgubilo 800 ljudi, među kojima je većina bila zatvorena u potpalublju ribarskog broda koji je potonuo ispred libijske obale.

Čelnici EU-a su na vanrednoj sjednici 23. aprila zatražili operaciju u kojoj bi “zaplijenili i uništili plovila” krijumčara iz Libije prije nego budu korištena.

Nevladine organizacije su jednoglasno osudile ovu operaciju koja će, smatraju, samo premjestiti koridore kojima se koriste krijumčari.

Glavni štab operacije pod nazivom EU Navfor Med bit će u Rimu a njome bi trebao komandovati otalijanski admiral Enrico Credendino, rekao je za AFP jedan evropski dioplomat.

Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija i Španija već su obećale dati brodove. Poljska i Slovenija će poslati izviđačke avione ili helikoptere, navode diplomatski izvori.