Eurobarometar: 66% građana misli da krizu treba riješiti na EU razini

eblogo_new

Nezaposlenost i imigracija za većinu Europljana najveći su izazovi današnjice, kaže zadnje istraživanje Eurobarometra provedeno na zahtjev Europskog parlamenta.

Gotovo dvije trećine ispitanika smatra da se odluke o imigraciji trebaju donositi na razini EU-a umjesto na razini država članica, dok osam od deset ispitanika podržava bolje razmještanje tražitelja azila među svim državama članicama. Međutim, rezultati se znatno razlikuju po zemljama.

Prema istraživanju provedenom u rujnu, 47 posto ispitanika reklo je da je imigracija najveći izazov u EU-a, što je rast od 14 posto u usporedbi s 2013. Hrvatska je uz Portugal i Francusku među zemljama koje su najmanje zabrinute zbog izbjegličke krize – svega 28 posto ispitanika odgovorilo je kako je imigracija najveći problem u EU-u.

U prosjeku, 66 posto ispitanika vjeruje kako se odluke o imigraciji trebaju donositi na europskoj razini (79-81 posto u Nizozemskoj, Luksembourgu, Španjolskoj, Njemačkoj i Cipru za razliku od 40 posto u Poljskoj i Slovačkoj). U Hrvatskoj se s time slaže 62 posto ispitanika.

Većina, 78 posto ispitanika, slaže se da tražitelje azila treba bolje raspodijeliti među državama članicama (92-97% ispitanika iz Malte, Švedske i Njemačke, za razliku od 31-33 posto iz SLovačke i Češke). Hrvatska je u skladu s prosjekom EU-a, sa visokih 78 posto ispitanika koji se slažu s zajedničkom politikom redistribucije imigranata.

Dok je dolazak ekonomski aktivnih ljudi dobra vijest za sve starije stanovništvo na kontinentu, Europljani su podijeljeni što se tiče uloge imigranata u ekonomiji.

Prosječno, 51 posto ispitanika smatra da njihove zemlje trebaju migrante u nekim sektorima ekonomije (72-77% u Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, ali samo 19-25 posto u Slovačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Češkoj). U Hrvatskoj 36 posto ispitanika smatra da su imigranti potrebni za neke sektore u gospodarstvu.

EU