Europski zeleni protiv eksploatacije nafte i plina iz Jadrana

SOS za jadran

Europski zeleni donijeli su rezoluciju protiv protiv projekta istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu koji je štetan i neće donijeti energetsku sigurnost ni Hrvatske niti Italije, priopćila je stranka ORaH u nedjelju, završnog dana skupa održanog u Zagrebu.

Europski zeleni mišljenja su da moguće otkriće nafte u Jadranu neće povećati energetsku sigurnost niti Hrvatske niti Italije, jer će koncesije u trajanju 30 godina dobiti strane kompanije te će države i dalje morati kupovati naftu na stranim tržištima, priopćeno je.

Konferencija za medije uoèi sastanka Vijeæa Europske zelene stranke

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy izrazila je zadovoljstvo što su Zeleni Europe glasali protiv prijedloga “štetnog gospodarskim interesima Hrvatske”.

“Zeleni Europe jasno su se složili da eksploatacija nafte ugrožava čak četvrtinu gospodarskih prihoda Hrvatske i da je rizik jednostavno prevelik”, rekla je Holy.

Donesenom rezolucijom Zeleni Europe nastavit će činiti pritisak u svrhu provjere usklađenosti projekta s međunarodnim konvencijama i direktivama Europske unije, rekla je Holy.