Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Eurozona nezadovoljna grčkim planom, očekuje se samit EU-a

12/07/2015

Devetosatni pregovori predstavnika eurogrupe i Grčke završeni su bez dogovora o nastavku finansijske pomoći Vladi Grčke za izlazak iz finansijske krize, a kao posljednja šansa za dogovor se očekuje današnji samit lidera Evropske unije koji će biti održan u Briselu, javlja Anadolu Agency (AA).

Grčka je u četvrtak navečer dostavila konačni prijedlog plana izlaska iz krize koji predviđa trogodišnji paket finansijske pomoći u iznosu od 60 milijardi eura i veći dio ekonomskih reformi koje su kreditori zahtijevali.

Međutim, ministri finansija eurozone mišljenja su da ni to nije dovoljno, a danas će svoje mišljenje i konačnu odluku o tome donijeti i lideri svih 28 članica Evropske unije.

Ministri eurozone nezadovoljni su predloženim uređenje tržišta rada i nisu sigurni da su predložene mjere štednje izvodive.

Šef eurogrupe Jeroen Dijsselbloem je nakon sastanka izjavio da je situacija i dalje teška, ali da delegacije i još rade bez posustajanja.

Finski ministar finansija Alexander Stubb je istakao da rješenja još nema, ali da je načinjen veliki napredak.

Španski šef finansija Luis de Guindos je komentirao „moglo je biti bolje, ali i gore“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.