Evropski parlament insistira na socio-ekonomskim reformama

dan parada predsjednistvo

Članovi Predsjedništva BiH naglasili su danas tokom susreta sa članom Evropskog parlamenta i izvjestiocem za BiH Cristianom Dan Predom bitnost pokretanja i ubrzanja procesa integracija BiH u EU i pokretanja socio-ekonomskih reformi, s ciljem poboljšanja ekonomske situacije i povećanja zaposlenosti.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je izvjestilac Preda izrazio spremnost da pomogne BiH da postigne jasnu perspektivu za reforme i napredak, te dodao da je integracija u Evropsku uniju jedini put naprijed za BiH.

Tokom sastanka je razgovarano o aktivnostima koje se preduzimaju u vezi sa pripremom reformskog programa, a s ciljem ispunjavanja preduslova za sticanje kandidatskog statusa BiH.

Tema susreta bila je i Rezolucija Evropskog parlamenta od 30. aprila o izvještaju o napretku BiH za 2014. godinu u kojem se jasno kaže da bi prioritet trebalo dati ekonomskim i socijalnim reformama, što je ključ novog pristupa EU. Ovaj izvještaj usvojen je krajem prošle godine.

U izvještaju se ističe da treba preduzeti političke reforme, kako bi se BiH u potpunosti transformisala u jednu funkcionalnu, demokratsku i inkluzivnu državu za sve njene narode i građane.

Većina evroparlamentaraca želi pomoći BiH i Evropski parlament je prema riječima izvjestioca Prede prijatelj koji pruža podršku.

On je napomenuo da se u Rezoluciji poziva na punu saradnju svih političkih lidera u smislu temeljite i efikasne primjene zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU, posebno u pogledu jačanja vladavine prava.