Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski parlament odobrio izvještaj o napredovanju Turske ka EU

Erdogan o Novoj Turskoj: Svaki grad ima univerzitet, vratili dug

Evropski parlament danas je odobrio izvještaj o napredovanju Turske ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) za 2014. godinu.

Izvještaj je usvojen sa 432 glasa za, 94 protiv i 127 suzdržanih glasova u parlamentu.

Obraćajući se nakon glasanja, izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Tursku Kati Piri, zastupnica holandskih socijalista u evropskom parlamentu, kazala je da su EU i Turska važni strateški partneri u čijem zajedničkom interesu je da blisko i efikasno sarađuju.

[pull_quote_right]Od Evropske komisije se traži da podrži napore turske vlade da ostvari mirovni proces sa kurdskom zajednicom[/pull_quote_right]

Piri je pozdravila nedavno održane parlamentarne izbore u Turskoj rekavši da oni “pokazuju snagu turske demokratije i demokratski duh njenih građana”.

“Ovaj izvještaj također jasno poziva na veću, a ne manju saradnju sa Turskom na svim nivoima”, kazala je Piri.

U izvještaju Turske o napredovanju ka EU za proteklu godinu zemlja je pohvaljena zbog napora da postigne “inkluzivnu i održivu” nagodbu sa svojom kurdskom populacijom.

U izvještaju se Turska pohvaljuje zbog “neprocjenjive podrške” sirijskim izbjeglicama, te poztiva na prihvatanje armenskih navoda o događajima iz 1915. godine.

Također se zahtijeva od Evropske komisije da “razmotri sprovođenje pregovora sa Turskom o pristupanju EU i da sagleda način kako bi odnosi EU i Turske mogli biti unaprijeđeni i intenzivirani”.

Od Evropske komisije se traži da podrži napore turske vlade da ostvari mirovni proces sa kurdskom zajednicom kroz društveno-ekonomske i obrazovne programe na jugoistoku zemlje.

Ministar za EU Volkan Bozkir odbacio je u današnjoj izjavi izvještaj Evropskog parlamenta, nazvavši ga neprihvatljivim s obzirom da je u njemu zatraženo da ta zemlja prihvati navode o događajima iz 1915. godine, a koje ne potvrđuje nijedna sudska presuda.

Bozkir je kazao kako je ovo prvi izvještaj Evropskog parlamenta koji je njegova zemlja ikada odbila.