Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fajon: EP zloupotrebljen za promoviranje partikularnih interesa u BiH

tanja-fajon

Izražavam duboko žaljenje što je Evropski parlament (EP) još jednom zloupotrebljen za promoviranje partikularnih interesa hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini, izjavila je u svom obraćanju Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu, uoči sutrašnjeg glasanja o izvještaju o Bosni i Hercegovini i Albaniji.

– Uvjerena sam da je Bosni i Hercegovini potrebno jedinstvo i kontinuitet u aktivnostima prema uspostavi uspješnijih ekonomskih i socijalnih politika, a ne ponovno otvaranje starih rana i oživljavanje nacionalističke retorike kad je ovo potonje ono što predstavlja prijetnju ovoj regiji – naglasila je Fajon.

Dodale je da je tokom pregovora, u prethodnim godinama, zajedno sa svojim političkim istomišljenicima u klubu socijalista i demokrata u EP-u, pozvala kolege iz Hrvatske da se suzdrže od korištenja parlamenta kao poligona za nametanje svojih nacionalnih interesa.

– To ne pomaže BiH kao cjelovitoj državi, i to je protivno cilju ove rezolucije – da se pomogne našim bošnjačkim, hrvatskim i srpskim prijateljima u BiH, da se pomogne svim građanima BiH.

Vjerujem da trebamo dati podršku BiH u njenim naporima za reforme na takav način da njeni građani od toga imaju koristi, kako bi mladi ljudi željei ostati u svojoj zemlji i uhvatiti se u koštac sa sveučestalim odlascima mladih iz države, da Bosna i Hercegovina usvoji sve potrebne propise u cilju kažnjavanja i eliminiranja korupcije i temeljite kontrole njihove provedbe; da vladavina prava postane pravilo, nasuprot uskim interesima pojedinaca, firmi ili pojedinih zajednica.

Da bi se sve ovo postiglo potrebna je iskrena akcija, posvećenost i naporan rad svih čelnika u BiH, uz kontinuiranu podršku i iskren dijalog s Evropskom unijom – izjavila je zastupnica u EP Tanja Fajon u saopćenju za javnost.