Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federica Mogherini otkazala posjetu BiH

EU Foreign Policy Chief Mogherini in Luxembourg

Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke komesarke Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost, izjavila je za Anadolu Agency (AA) da je Federica Mogherini otkazala posjetu BiH zbog pregovora o iranskom nuklearnom programu.

“Mogherini je otkazala današnju posjetu Sarajevu zbog završne faze pregovora o iranskom nuklearnom programu koji se vode u Beču. Definitivno je da danas neće posjetiti Sarajevo”, rekla je Kocijančić.

Istakla je da postoji mogućnost da Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost sutra posjeti Srebrenicu gdje bi prisustvovala komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida.

“Zavisno od tempa pregovora u Beču, Mogherini bi sutra mogla doći na komemoraciju genocida u Srebrenici”, kazala je Kocijančić.

Mogherini je danas trebala u Sarajevu da se sastane sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom vanjskih poslova Igorom Crnatkom.

Bilo je planirano i da Mogherini u ime Evropske unije potpiše okvirni sporazum o učešću BiH u operacijama EU za upravljanje krizama.