Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Granić o EU perspektivi BiH: Najvažnije je ono što dogovore tri naroda

konferencija u briselu 222

Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić, na konferenciji u Bruxellesu posvećenoj 20. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma i EU perspektivama BiH rekao je kako će borbu protiv korupcije, funkcionirajuću državu kroz dogradnju Dejtona i iskrenu primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u BiH njegova zemlja uvijek podržati.

“Ali, najvažnije je ono što predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH dogovore, a u tome im trebaju pomoći i predstavnici međunarodne zajednice”, kazao je Granić, javlja Anadolu Agency (AA).

Naveo je kako borba protiv terorizma, koji je globalni problem, može ujediniti sve napore unutar BiH i dodao kako je sreća što migrantska kriza nije zahvaltila BiH, “jer bi sigurno posljedice bile gore nego po Hrvatsku”.

Cristian Dan Preda, izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH, rekao je kako prave reforme imaju konkretne rezultate za građane BiH. Dodao je kako te reforme podrazumijevaju i uklanjanje korupcije za šta odgovornost nose političke elite.

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, rekao je da ako se osvrnemo na proteklih 20 godina “složićemo se da je iza BiH dug put na kojem je nailazila na različite teškoće, ali je učinjeno mnogo”.

Kao najveći uspjeh je naveo uspostavljanje područja stabilnosti u kojoj je mogućnost oružanog sukoba neprihvatljiva, a imperativ je postala regionalna saradnja.

“BiH se kroz reformu obrane i uspostavu novih institucija i zakonskih okvira sukladno sa EU i NATO standardima, kroz odluke koje su bile uvjet za stupanje na snagu SSP-a i sam proces pregovaranja pokazala kao kredibilan partner. Prvi opipljiv rezultat za građane je bilo uvođenje bezviznog režima gdje smo se kroz ispunjavanje 174 specifična zahtjeva pokazali kao kredibilan partner”, kazao je Brkić.

Naveo je niz zakona koje je donijela BiH na tom putu, rekavši kako je sigurnost dokumenata u BiH danas veća nego u nekim članicama EU. Dodao je da u BiH postoji građanski konsenzus o članstvu u EU i kako više od 70 posto građanstva to podržava.

“Provedba reformi nema alternative i neuspjeh bi uskratio građanima BiH sustavnu modernizaciju kakvu građani EU i okruženja imaju godinama”, naglasio je Brkić.

Kazao je kako vjeruje kako je BiH na pragu novog razdoblja u odnosima s EU i da je europeizacija ključno načelo koje nema alternative.

“Ovaj generacijski trenutak odnosa EU i BiH moramo prepoznati s obje strane, jer smo dužni osigurati mladima stabilno i sigurno okruženje s ciljem prestanka iseljavanja mladih”, kazao je Brkić dodavši kako BiH trebaju najkvalitetniji i najiskusniji ljudi.

“U mjesecima pred nama čeka nas kompleksan posao, a cilj je sticanje statusa kandidata u ovom mandatu”, dodao je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH zaključivši kako BiH na tom putu računa na podršku EU kao najvažnijeg susjeda i ekonomskog partnera.