Grci odbili prijedlog međunarodnih kreditora

Greek Tsipras, Varoufakis walk in a park of Athens

Grčka vlada odbacila je u petak prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program finansijske pomoći tokom kojih bi Atina primila 15.5 milijardi dolara, prenose novinske agencije pozivajući se na grčke izvore u Bruxellesu.

Neimenovani grčki dužnosnici također su rekli da vjerovnici nisu prihvatili prijedlog Atine da Evropski stabilizacijski mehanizam (ESM) preuzme grčki dug Evropskoj središnjoj banci.

No, unatoč oštroj retorici s obje strane, u Bruxellesu se nastavljaju pregovori o kompromisu koji bi Grčku zadržao u eurozoni i kojim bi se izbjegla politička kriza, gospodarski kaos i poremećaji na financijskom tržištu, piše Reuters.

Grčki izvori kažu da prema okviru koji su predložile međunarodne institucije finansiranje nije provedivo i da ponuđeni iznos nije dovoljan, navodi grčka novinska agencija ANA.

Također ističu da budući sporazum ne bi smio ponavljati opasnu spiralu recesije, dodaje agencija.

Dobro upućeni izvori kazali su da je pristup međunarodnih kreditora “neprihvatljiv” ističući da je Evropa utemeljena na načelima demokracije i solidarnosti, piše ANA.

“Prijedlog institucija grčkoj vladi bio je da legalizira izrazito recesijske mjere kao uvjet za petomjesečno financiranje. Vlada nema mandat naroda niti moralno pravo da potpiše novi program pomoći”, istaknuo je grčki izvor dok je premijer Aleksis Cipras iz Bruxellesa otputovao u Atinu.

On se na marginama europskog summita u Bruxellesu u petak sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom koji su ga pokušali uvjeriti da prihvati ponudu.

Napuštajući sastanak na vrhu, Cipras je rekao da će se Grčka boriti za europska načela demokracije, solidarnosti, jednakosti i uzajamnog poštivanja.

“Ta načela nisu utemeljena na ucjenama i ultimatumima”, rekao je Cipras novinarima, ali nije isključio mogućnost prihvaćanja ponude.

On je za petak navečer sazvao hitnu sjednicu vlade o razgovorima s vjerovnicima, rekao je jedan ministar iz Ciprasove vlade.