Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grci platili MMF-u zakašnjelu ratu kredita

grcka-mmf111

Glasnogovornik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gerry Rice je saopćio da je Grčka danas uplatila zakašnjelu ratu kredita u iznosu od blizu 2 milijarde eura i da trenutno nema zakašnjelih dugovanja prema MMF-u.

Rice je u pisanom saopćenju izrazio spremnost MMF-a da pruži podršku u procesu uspostave finansijske stabilnosti i ekonomskog rasta u Grčkoj.

Zbog duboke finansijske krize Grčka nije mogla platiti rate kredita MFF-u do kraja juna, a potom ni do prolongiranog roka do 13. jula i tako je postala prva zemlja iz reda razvijenih koja nije mogla na vrijeme uplatiti svoja dugovanja ovom kreditoru.

Uporedo s tim, grčki i strani mediji pišu da su zvaninici grčkog Ministarstva finansija saopćili da će danas početi i otplatu dugovanja Evropskoj centralnoj banci koja iznose blizu 4,2 milijarde eura.

Grčke vlasti su 16. jula postigle dogovor s liderima eurogrupe o nastavku finansijske pomoći za izlazak iz krize i odobravanju kredita u iznosu od 7 milijardi kako bi Grčka otplatila zaostala dugovanja prema kreditorima.