Grčka ponovo nije uplatila ratu duga MMF-u

grcka

Grčka nije uplatila ratu kreditnog duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za koju je rok istekao sinoć, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik MMF-a Gerry Rice je u kratkom pisanom saopćenju potvrdio da grčka vlada jučer nije ispoštovala rok i uplatila ratu duga u iznosu od blizu 456 miliona eura, čime je ukupni dug Grčke prema MMF-u porastao na dvije milijarde eura.

[pull_quote_right]Grčka vlada je nakon maratonskih pregovora postigla dogovor sa eurozonom o uvjetovanim reformama za nastavak finansijske pomoći[/pull_quote_right]

Uporedo s tim, Upravni odbor MMF-a će naredne sedmice razmatrati zahtjev koji je Grčka ranije dostavila za odobrenje dodatnog roka za otplatu kreditnog duga koji je trebao biti uplaćen do 30. juna.

Grčka do 30. juna nije uplatila kredirni dug MMF-u u iznosu od 1,5 milijardi eura i tako sedmi put u svojoj historiji doživjela finansijski bankrot.

Lideri eurozone i Grčke su u noći sa nedjelje na ponedjeljak u Bruxellesu postigli načelni dogovor o trećem paketu finansijske pomoći Grčkoj, koji treba proći parlamentarne procedure u Grčkoj i članicama eurozone.

Grčka vlada je nakon maratonskih pregovora postigla dogovor sa eurozonom o uvjetovanim reformama za nastavak finansijske pomoći.

Ukoliko parlamenti Grčke i Evropske unije odobre dogovor, eurozona će Grčkoj u naredne tri godine uplatiti 86 milijardi eura pomoći za izlazak iz aktuelne krize.