Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Grčka predala prijedlog sveobuhvatnih reformi

02/06/2015

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je danas da je njegova Vlada poslala kreditorima prijedlog sveobuhvatnih reformi i da poziva evropske lidere da prihvate plan kako bi dugoočekivani sporazum mogao biti postignut.

“Predali smo realističan plan za izlazak Grčke iz krize – realističan plan, čijim će prihvatanjem institucije, naši kreditori i partneri u Evropi označiti kraj podjela u Evropi”, rekao je Tsipras.

On je istakao da Atina ne čeka da kreditori daju prijedlog, već daje plan i da je jasno da odluka o tome da li oni žele da se prilagode realnosti sada počiva na političkom rukovodstvu Evrope.

Ciprasovi komentari objavljeni su nakon što su se kasno sinoć u Berlinu sastali njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi i direktor Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde Lagard radi razgovora o dužničkoj krizi Grčke.

Grčka pregovara sa svojim međunarodnim kreditorima u nastojanju da dobije posljednju tranšu iz paketa finansijske pomoći vrijednu 7,2 milijarde eura.

Postoje strahovanja da Grčka nema neophodna sredstva i da će bankrotirati, što bi moglo izazvati lančanu reakciju i novu krizu u evrozoni.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.