Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grčka predala prijedlog sveobuhvatnih reformi

Debate continues with Brussels group over Greek debt

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je danas da je njegova Vlada poslala kreditorima prijedlog sveobuhvatnih reformi i da poziva evropske lidere da prihvate plan kako bi dugoočekivani sporazum mogao biti postignut.

“Predali smo realističan plan za izlazak Grčke iz krize – realističan plan, čijim će prihvatanjem institucije, naši kreditori i partneri u Evropi označiti kraj podjela u Evropi”, rekao je Tsipras.

On je istakao da Atina ne čeka da kreditori daju prijedlog, već daje plan i da je jasno da odluka o tome da li oni žele da se prilagode realnosti sada počiva na političkom rukovodstvu Evrope.

Ciprasovi komentari objavljeni su nakon što su se kasno sinoć u Berlinu sastali njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi i direktor Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde Lagard radi razgovora o dužničkoj krizi Grčke.

Grčka pregovara sa svojim međunarodnim kreditorima u nastojanju da dobije posljednju tranšu iz paketa finansijske pomoći vrijednu 7,2 milijarde eura.

Postoje strahovanja da Grčka nema neophodna sredstva i da će bankrotirati, što bi moglo izazvati lančanu reakciju i novu krizu u evrozoni.