Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grčka zadovoljna pregovorima o trećem paketu finansijske pomoći

tsipras

Zamjenik grčkog premijera Yannis Dragasakis, saopćio je kako pregovori o trećem paketu finansijske pomoći od 86 milijardi eura napreduju dobro i da je grčka vlada spremna za konačni dogovor.

“Pregovori sa organizacijama teku normalnim tokom. Mi smo spremni za dogovor”, istakao je Dragaskis nakon sjednice Ekonomskog vijeća koje se održavlo u Atini.

Zamjenik ministra finansija Dimitris Mardas kazao je kako je došlo do manjih poteškoća, ali da to nije ništa što bi stajalo na putu za dogovor.

“Prilikom analiza utvrđene su određene nesuglasice, ali to nije prepreka za dogovor. Mnoge stvari su riješene i bit će primjenjene u ciljanom roku. Ja se nadam da će pregovori biti gotovi do 18, a najdalje 20. augusta”, dodao je Mardas.

Mardas je istakao kako oni još uvijek ne znaju kada će biti gotova prilagodba kontrole kapitala i sredstava.

Grčka ima problema s ograničenom količinom podizanja novca.

Grčka vlada treba Centralnoj banci Evrope do 20. augusta uplatiti ratu kredita u iznosu od 3,2 milijarde eura. U sklopu sporazuma trećeg paketa finansijske pomoći u iznosu od 86 milijardi dolara, Grčka planira uzeti kredit od 25 milijardi dolara.

Konačni prijedlog sporazuma bit će razmatran u četvrtak na sjednici grčkog Parlamenta. Nakon toga lideri eurogrupe će prijedlog novog sporazuma izglasavati na sjednicama čelnika eurozone.