Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: EK zabrinuta nedostatkom napretka u provedbi reformi u BiH

Han u Predsjedništvu bih (3)
Foto: I. Kralj

Evropska komisija i zemlje članice duboko su zabrinute dosadašnjim nedostatkom napretka u provedbi neophodnih reformi u 2017. u Bosni i Hercegovini, rekao je Johannes Hahn, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, koji danas boravi u BiH.

Hahn, je danas u posjeti Sarajevu, Bosni i Hercegovini, kako bi ponovo istakao posvećenost Evropske unije pružanju podrške zemlji na njenom putu ka EU i razgovarao o provedbi neophodnih reformi i mjera.

Hahn se susreo sa ključnim političkim predstavnicima, uključujući predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, članove Predsjedništva Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, te predstavnike svih glavnih političkih stranaka koje su potpisale Izjavu o opredjeljenosti zajedničkom radu u procesu EU integracija u februaru 2015. godine.

“Iako je Evropska unija posvećenija više nego ikada pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu EU integracija, čini se da su lideri na vlasti i u opoziciji više bave uobičajenim nacionalističkim temama i pričama o ‘krizi’, umjesto da se fokusiraju na pravi posao pred njima. Na sastancima sa predstavnicima vlasti ću naglasiti da Komisija očekuje da će izabrano vođstvo Bosne i Hercegovine ispuniti ono na šta su se obavezali Izjavom iz februara 2015. Jedini način za napredovanje u procesu EU integracija jeste postizanje konkretnih rezultata u provedbi reformi. To uključuje i mjere predviđene Reformskom agendom, otvaranje novih radnih mjesta, ojačavanje vladavine prava, te unapređenje kvaliteta i učinkovitosti javne uprave. To također uključuje i usvajanje neophodnih strategija na nivou cijele zemlje, na primjer u sektoru poljoprivrede, kako bi imala koristi od značajne finansijske pomoći EU. Ovo će više pomoći zemlji da se približi Evropskoj uniji nego što će to učiniti retorika podjela, a prije svega, će biti od direktne koristi građanima Bosne i Hercegovine”, rekao je Hahn uoći posjete BiH, navode iz delegacije EU u BiH.

Komesar Hahn je također otvorio novu zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu, koja je izgrađena uz finansijsku podršku EU.