Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Poštovati odluke Ustavnog suda BiH o referendumu

Johannes Hahn

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, koji je tokom vikenda učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Bratislavi, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa da bi trebalo još jednom razmisliti o referendumu koji namjeravaju da organizuju čelnici u Republici Srpskoj i da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Brine li vas potencijalno održavanje referenduma u Republici Srpskoj?

Ono što očekujem u Bosni i Hercegovini, kao i u svim ostalim zemljama je da će odluke suda, pogotovo odluke Ustavnog suda biti poštovane. I moram da priznam da ovo nije prvi put da se odluke suda ne poštuju. Važno je da razvijemo izvjesno razumijevanje o vladavini prava i zadacima koje institucije imaju. Ipak nadam se da će se naći način kojim će biti razriješen ovaj problem.

Da li to rješenje znači odustajanje od referenduma ili nešto drugo? Koje bi rješenje vi voljeli da vidite?

Mislim da bi trebalo razmisliti o referendumu, ali sa druge strane i još jednom ponavljam – odluke suda se moraju imati u vidu i one se moraju poštovati. Ne želim da se dalje miješam u ovo, ali još jednom naglašavam – odluke suda se moraju uvažavati.

Između Srbije i Hrvatske nedavno je došlo do izvjesnih razmirica. Premijer Srbije je poslao pismo Evropskoj komisiji, gospodin Juncker je na to pismo odgovorio… Strahujete li da će Hrvatska nastaviti da koči nastavak pregovora između EU i Srbije, ako imamo u vidu ono što se dešavalo ovog ljeta u vezi poglavlja 23 i 24?

Svih šest zemalja u regionu koje još nisu članice EU imaju, da tako kažem, međusobni dogovor da se podržavaju ili barem ne sputavaju u aktivnostima koje se tiču perspektive ulaska u EU. Rekao bih i da bi ovakva vrsta dogovora i takav duh bi trebalo da zavlada cijelim regionom, pa i među državama članicama EU, odnosno onima koje već jesu u Uniji.

Svi smo svjesni da perspektiva budućeg članstva u EU zavisi od doprinosa bezbjednosti i miru u regionu i da bi trebalo da bude i u interesu Hrvatske koja već jeste članica EU. Naravno, postoje rane iz prošlosti, tenzije među narodima ali još jednom – na odgovornim političarima je da povedu računa o ovome i tu vidim razliku između političara i državnika.

Savjetovao bih kolege i ljude koji su na odgovornim pozicijama u regionu da se odupru verbalnim napadima zato što to izaziva reakcije i proizvodi nervozu i probleme. Potpuno razumijem da su u toku kampanje, ali ipak i u toku predizborne kampanje trebalo bi biti svjestan da postoji i dan nakon izbora i da treba sarađivati, kazao je, između ostalog, Hahn.