Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Ukidanje viza za građane Kosova moguće do kraja godine

Johannes Hahn

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Kosovu, izrazio je očekivanje da će do kraja godine zemlje EU dati saglasnost za viznu liberalizaciju za građane Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

On je nakon odvojenih sastanka sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom i premijerom Isom Mustafom, istakao da im je čestitao na potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i EU, kao i premijeru Mustafi na njegovoj konstruktivnosti u dijalogu koji se vodi u Briselu sa Srbijom.

“On je pokazao da može da donosi teške odluke. Iako nije lako, verujem da je bilo neophodno u evropskom interesu. U SSP-u je nastavak dijaloga zakonska obaveza za Kosovo i dalji fokus u pravcu Evropske unije”, kazao je Hahn.

Evropski komesar je kazao da je sa premijerom Mustafom razmotrio odnose Kosova i EU u narednoj godini u svjetlu izvještaja o napretku, koji će biti objavljen sljedeće sedmice, a koji je dio paketa proširenja u 2015. godini.

“Izvještaj će biti izbalansiran i zasnovan na činjenicama. Naglasiće postignuti napredak, ali će podvući i izazove koje treba prevazići. Diskutovali smo i o viznoj liberalizaciji i potpuno smo svjesni da je to najviši prioritet kosovske politike i očekivanja su visoka”, kazao je Hahn.

On je istakao da je progres postignut u tom procesu vidan i da očekuje da do kraja godine EU da saglasnost za liberalizaciju viza za građane Kosova.