Poziv članicama EU da provjere emisije štetnih gasova automobila

volkswagen-scandal

Evropska komisija uputila je pismo članicama EU apelujući na njih da prošire istragu o mogućem kršenju propisa o emisijama štetnih gasova, nakon što je “Volkswagen” priznao da postoje “neregularnosti” u nivou emisija ugljen-dioksida.

U pismu, koje je Reuters dobio na uvid, Komisija navodi da nije znala za bilo kakve nepravilnosti u vezi sa vrijednostima ugljen-dioksida i da traži podršku vlada EU da “otkrije kako i zašto se to dogodilo”.

U pismu se navodi da je Komisija već kontaktirala njemačku Saveznu upravu za saobraćaj /KBA/, koja je odgovorna za odobravanje novih tipova automobila.

Portparol Komisije potvrdila je da je upućeno pismo, dodajući da je zatraženo od nacionalnih vlada da prošire svoje istrage i utvrde moguća kršenja propisa EU.

“Ovdje se radi o povjerenju javnosti. Potrebne su nam sve činjenice na stolu i stroga primjena postojećih propisa”, rekla je ona.

Testiranja vozila u EU provode nacionalne institucije, pa se Komisija oslanja na državne organe članica bloka. Proizvođači automobila su moćna lobistička grupa u EU jer su glavni izvor radnih mjesta i glavni izvoznici.