Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn uvjeren da će BiH uspješno odgovoriti na pitanja

psbih345

Komesar Evropske komisije (EK) za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio je uvjerenje u obraćanju na konferenciji o temi “Lokalne i regionalne vlasti u regionu proširenja i regionalnoj politici Evropske unije” u Briselu, da će Bosna i Hercegovina uspješno odgovoriti i na pitanja iz Upitnika EK.

Govoreći na skupu koji je organizirao Evropski parlament (EP) Hahn je čestitao na izvanrednom poslu koji je urađen prošle godine u procesu europskih integracija u BiH, dodajući da će lokalne i regionalne vlasti imati sve veći značaj kada je riječ o članstvu u EU.

Konferenciju je prisustvovala delegacija Parlamentarne skupštine koje su činili poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević, te poslanici Nikola Lovrinović (HDZ) i Mirsad Đonlagić (SBB) kao i delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Sead Kadić (SDA).

Također, Hahn je poručio da je potrebno da parlamentarci posvete pažnju rješavanju problema korupcije, jer bi time svoje zemlje učinili privlačnijim za investitore.

Članovi delegacije PSBiH iskazali su zahvalnost EU i Evropskoj komisiji za podršku koju pružaju BiH ocijenivši da je potrebno da EU podstakne BiH da posveti veću pažnju pitanju decentralizacije i ravnomjernog regionalnog razvoja.

Istaknuli su i da EU treba posvetiti pažnju saradnji regija BiH i regionalnoj saradnji sa susjednim zemljama, te ukazali na postojanje mogućnosti da bi predstojeći izbori u EU, kao i globalni politički procesi, mogli imati značajan utjecaj na zbivanja kako u EU tako i na zapadnom Balkanu.

Uime Odbora za regionalni razvoj EP sudionicima su se obratili Terry Reintke, Jens Nilsson, Tonino Picula, Franc Bogovič i Ivan Jakovčić koji su naglasili važnost zajedničkog rada državnih i regionalnih vlasti, stimuliranja saradnje između lokalnih i regionalnih vlasti, te edukacija i studijskih posjeta s ciljem jačanja uloge lokalnih i regionalnih vlasti u procesu proširenja EU.

Kako su istaknuli, potrebno je da parlamentarci razgovaraju s građanima na lokalnom i regionalnom nivou te nakon toga donose odluke koje su od velikog značaja u procesima pristupanja EU, saopćeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Članovi bh. delegacije susreli su se i sa ambasadorom BiH pri EU u Briselu Lidijom Topić kada ih je ona informirala da predstavnici EU smatraju kako je 2016. godina bila uspješna za BiH, s obzirom na to da je BiH u prošloj godini ispunila uvjete za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU.